Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Els Broens op Radio 1: Het coronavirus en huisdieren

23 maart 2020


“Er is op dit moment geen bewijs dat gezelschapsdieren, zoals honden en katten, ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus, of dat zij dit virus verspreiden naar mensen”, aldus Els Broens, veterinair microbioloog bij de Universiteit Utrecht en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, op Radio 1. 

Ook dierenarts Peter Klaver komt aan het woord en is er heel duidelijk over: er is geen enkele aanleiding dat je hond of kat het kan krijgen. 

Elk dier heeft zijn eigen coronavirus. “Er zijn wereldwijd heel veel coronavirussen”, vertelt Broens. De hond heeft een eigen, de kat, en de mens. “Ieder dier heeft wel zijn eigen coronavirus. Bij dieren geeft hun eigen coronavirus ook andere klachten. Daar gaat het vooral om darmklachten.”De coronavirussen van dieren gaan ook niet over naar andere dieren. “Het katten-coronavirus geeft ook alleen bij katten problemen en het honden-coronavirus alleen bij honden.”

Het coronavirus waar wij nu als mens mee te maken hebben, is waarschijnlijk wel van een dier afkomstig. “We weten nog niet helemaal zeker wat die bron is geweest. Maar er zijn dus kennelijk veranderingen geweest in het genetisch materiaal waardoor die opeens wel de oversprong heeft kunnen maken van dier naar mens. Maar vervolgens vindt er dus vooral verspreiding plaats van mens naar mens”, vertelt Broens.

Het fragment is hier terug te luisteren: https://www.nporadio1.nl/feit-of-fictie/22519-hoe-het-zit-met-het-coronavirus-en-huisdieren