Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Hoe ga je met je huisdieren om tijdens de coronacrisis?

26 maart 2020

De maatregelen omtrent het coronavirus SARS-CoV-2 veranderen niet alleen onze wereld maar ook de wereld van onze huisdieren. Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag bij de faculteit Diergeneeskunde vertelt: “Hoe verschillend de dieren daarmee omgaan zie ik op dit moment bij mijn eigen katten. Terwijl ik nu thuis werk, vraagt de een om meer, de andere juist om minder aandacht dan ik gewend ben. Elk dier heeft zijn eigen persoonlijkheid en verschillen ook de behoeftes van mijn katten. Voor hun welzijn en voor het welzijn van dieren op zich is het nodig, zo veel mogelijk rekening te houden met deze individuele behoeftes.”
“Vraag” het aan het dier wil zeggen: observeer zijn gedrag. Wij brengen nu veel tijd met onze huisdieren door en dit geeft de kans om te leren, het gedrag van onze huisdieren (beter) te begrijpen.
 

Wegvallen van routine

Huisdieren kunnen veel voor ons betekenen en zeker in deze moeilijke tijden. Ze bieden gezelschap, geven rust en hebben, zoals uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt, een positief effect op ons eigen welzijn en gezondheid. Juist omdat wij veel aan onze huisdieren te danken hebben, is het nu van essentieel belang om ook het welzijn van onze dieren goed in de gaten te houden. De maatregelen omtrent SARS-CoV-2 vragen veel van ons. Vooral katten en honden pikken ook onze emotionele toestanden op. Daarvan moeten wij ons vooral tegenwoordig bewust zijn. Stress of frustratie die wij misschien ervaren op dit moment, kunnen bijvoorbeeld ook bij onze dieren tot stress en frustratie leiden. “Net als mijn katten waren veel huisdieren eraan gewend overdag alleen te zijn. Routine, structuur en voorspelbaarheid zijn nu zoek. Sommige dieren zullen hier waarschijnlijk minder last van hebben en misschien zelfs de continue aanwezigheid van hun mensen of meer aandacht als positief ervaren. Echter kunnen er potentieel problemen voor het dier ontstaan. Zoek zeker ‘steun’ bij je dier, maar respecteer zijn welzijnsbehoeftes. Ook onze dieren moeten, net als wij leren om met de nieuwe situatie om te gaan”, legt Arndt uit. 
 

Observeren

Gedragsveranderingen die je waarneemt bij je huisdier kunnen uiteraard een diepliggend probleem aantonen. Echter, zeker als je nu voor het eerst bepaald gedrag ziet bij je dier is de kans groot, dat onze levensveranderingen op dit moment hier de oorzaak zijn.
“Een van mijn doelen als hoogleraar diergedrag is om mensen weer dichter bij het dier te brengen. Dit gebaseerd op de diepe overtuiging dat bekend bemind maakt”, legt Arndt uit. “De sleutel ligt in de observatie van dierlijk gedrag en daarvoor is nu meer veel meer tijd. Een van de positieve aspecten in deze moeilijke situatie. Dit helpt niet alleen vandaag, maar kan eraan bijdragen dat wij ook in de toekomst nog beter voor het welzijn van onze dieren kunnen zorgen. Het welzijn van dier en mens is met elkaar verbonden. Het is een kwestie van geven en nemen.”