Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Hille Fieten bij EenVandaag: Illegale puppyhandel neemt toe in coronatijd

29 juni 2020


De handel in puppy’s is toegenomen door de coronacrisis. EenVandaag maakte er een rapportage over en interviewde onder andere Hille Fieten van de faculteit Diergeneeskunde.

Veel geïmporteerde pups worden vaak onder slechte omstandigheden in ‘puppyfabrieken’ in het buitenland gefokt, vertelt Hille Fieten, verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde. “De moederdieren worden in onhygiënische omstandigheden gehuisvest in stallen en krijgen aan de lopende band pups. De pups worden vaak op te jonge leeftijd bij de moeder weggehaald en met een groot aantal andere pups op transport naar Nederland gezet.”

“Door de stressvolle omstandigheden en het vermengen van pups bestaat er een groot risico op uitbraken van besmettelijke ziekten onder de pups, waaronder de darmziekte parvo”. Dit is een ziekte die vaak lijdt tot ernstige ziekte en sterfte bij geïmporteerde pups als ze niet (goed) gevaccineerd zijn.

“Malafide hondenhandelaren frauderen ook met paspoorten en entingen. Wanneer de pup te vroeg wordt geënt werkt het vaccin tegen bijvoorbeeld hondsdolheid minder goed en daardoor is de pup niet voldoende beschermd”, vertelt Fieten. “Dit levert risico’s op voor de volksgezondheid.”

Hille Fieten is Europees Specialist Interne Geneeskunde en coördinator van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren. Ze zet zich in voor een duurzame fokkerij van gezonde honden en katten.

Het EenVandaag fragment is hier terug te vinden