Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Primeur: gewonde neushoornvogel krijgt hoorn uit 3D-printer

2 juni 2020


Eind vorig jaar kreeg Zilverwangneushoornvogel Balou uit de Texel Zoo een nieuwe hoorn, uit een 3D-printer. Texel ZOO meldde 2 maanden geleden, nadat Balou maandenlang gemonitord is, dat de operatie succesvol is verlopen. “Dit omdat deze operatie in Nederland nog nooit gedaan was en we niet wisten of de hoorn bleef zitten.” Zijn verzorgers wisten ook niet hoe Balou op de nieuwe hoorn zou reageren en of er complicaties op zouden treden.

Een paar maanden geleden werd Balou gewond bij een opvang op Texel gebracht. Zijn hoorn was zo erg kapot, dat hij het niet lang meer vol zou houden, met grote kans op infectie. De opvang zocht contact met dierenartsen Björn Meij en Ineke Westerhof van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht en vroegen of zij iets voor Balou konden doen. Want de hoorn was niet meer te redden. Allereest liet Meij een CT-scan maken waarmee via een 3D reconstructie van de snavel in de computer bij het UMC Utrecht de juiste pasvorm voor de hoorn ontworpen kon worden. De wetenschappers ontwierpen een nephoorn die ze konden printen met een 3D-printer. Nadat het model was goedgekeurd, werd het definitieve ontwerp van de hoorn door 3D Systems in Leuven in een harde kunststof geprint. In december 2019 werd Balou onder narcose gebracht en werd de 3D geprinte hoorn met een operatie op Balou’s snavel vastgezet.

Inmiddels gaat het weer helemaal goed met Balou. Hij is helemaal gewend aan zijn nieuwe hoorn. Studente Diergeneeskunde Melissa Martens was nauw bij de operatie betrokken. Kijk en luister hier naar haar verhaal.