Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Jarige Veulenbrigade gaat weer van start

Mathijs Theelen en Esther Siegers van de Veulenbrigade aan het werk. Foto: Universiteit Utrecht

Vanaf 1 maart staat de Veulenbrigade van de faculteit Diergeneeskunde weer klaar om 24 uur per dag, 7 dagen per week zieke, pasgeboren veulens zo snel mogelijk de beste behandeling en intensieve zorg te bieden.

De Veulenbrigade bestaat dit jaar 30 jaar en is uniek in Nederland. Sinds 1991 zorgt een team van Europees erkend specialisten en dierverzorgers van de Universiteitskliniek voor Paarden samen met studenten Diergeneeskunde voor de intensieve behandeling en verzorging van zieke veulens in de Veulen Intensive Care. De groep studenten krijgt elk jaar vanaf december een speciale opleiding tot veulenbrigadier.

Veulens zijn vooral in de eerste dagen en weken erg kwetsbaar. Het snel starten van de juiste behandeling is van levensbelang als het niet helemaal goed gaat. Voor de allerzwakste veulens biedt de 24-uurs zorg de beste kansen. Alleen op deze manier is het mogelijk een veulen non-stop te verplegen en verzorgen en zo de kansen op een goede afloop te vergroten.

Mathijs Theelen en Esther Siegers, beiden als Specialist Inwendige Ziekten van het Paard verbonden aan de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, zijn de coördinatoren van de Veulenbrigade: “Elk jaar weer zijn er veulens die kort na hun geboorte ernstig ziek worden. Bij de Veulenbrigade streven wij ernaar om deze veulens de best mogelijke zorg te bieden, en doen wij innovatief onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.”

Om wetenschappelijk onderzoek in deze kwetsbare groep patiënten mogelijk te maken, steunt Hartog Paardenvoer de Veulenbrigade met een meerjarige donatie.

Roel Boersma, commercieel directeur van Hartog. “Een gezond paard, een heel leven lang. Dat is waar het bij Hartog om draait. Maar jong leven is kwetsbaar en dan is het goed om te weten dat de Veulenbrigade er is om de beste zorg te bieden voor de meest kwetsbare veulens. We dragen dan ook graag een steentje bij aan het ontwikkelen van nog meer kennis zodat veulens straks nog beter geholpen kunnen worden.”

Vrienden Diergeneeskunde
De Veulenbrigade wordt ondersteund door Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde. Met een bijdrage aan de Veulenbrigade maken partners als Hartog Paardenvoer en andere donateurs onderzoek naar nog betere zorg voor kwetsbare veulens mogelijk.

Bekijk dit filmpje van de Veulenbrigade voor een kijkje achter de schermen.