Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Wetenschap en paardensport kwamen samen op de Hartog KNHS-Talentendag

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Schermafbeelding-2021-09-10-om-12.49.28-740x415.png

Amazone Quinty Vossers reed met haar paard Inferno in de Amaliahal, terwijl onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoeksteam van faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Tijdens de rit werd een bewegingsanalyse uitgevoerd met op het paard bevestigde innovatieve sensoren en meetapparatuur. Direct na de demo werden de uitslagen door dierenarts-onderzoeker dr. Filipe Serra Bragança vertaald naar een advies dat kan bijdragen om het trainingsproces en de prestaties van de combinatie te verbeteren.

Hartog KNHS Talentendag

Op de Hartog KNHS-Talentendag laten deelnemers hun ruitertalent zien aan toptrainers en Olympische ruiters en maken ze kans om geselecteerd te worden om door te stromen naar een jeugdkader. Hartog Paardenvoeders is dit jaar de hoofdsponsor van de Talentendag. “Bij Hartog paardenvoer vinden wij het belangrijk dat paarden van binnenuit gelukkig zijn. Pas als we de juiste randvoorwaarden zien te creëren, kunnen paard en ruiter zich optimaal ontwikkelen. Talentontwikkeling speelt hierin een cruciale rol. Door onze talenten van vandaag optimaal te ondersteunen, stomen wij onze boegbeelden van morgen klaar om het goede voorbeeld te geven, aan heel paardrijdend Nederland, en de rest van de wereld”, vertelt Roel Boersma commercieel manager bij Hartog paardenvoer.

Bewegingsanalyse bij het paard

Om te laten zien hoe wetenschap kan bijdragen aan het welzijn, de gezondheid en prestatie van paard en ruiter had Hartog de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht uitgenodigd voor een demonstratie over innovatieve technologie en bewegingsanalyse. Young Rider talent Quinty Vossers werd door Hartog gevraagd om tijdens de demo onder leiding van het onderzoeksteam te rijden. Zij nam hiervoor haar achtjarige paard Inferno mee, waarmee ze op lichte tour niveau presteert. Voorafgaand aan de demonstratie werd de combinatie voorzien van de benodigde sensoren en meetapparatuur. Recente technologische ontwikkelingen maken het uitvoeren van de bewegingsanalyse, ook op locatie, steeds makkelijker en de gedetailleerde uitslagen zijn direct beschikbaar. Tijdens de rit werden zowel de bewegingen als de spieractiviteit van het paard gemeten.

Terwijl de resultaten van de rit van Quinty en Inferno door het onderzoeksteam werden geanalyseerd nam Filipe Serra Bragança de tijd om het publiek meer te vertellen over bewegingsanalyse bij het paard en de praktische toepassing hiervan. “Ieder paard heeft van nature een bepaalde asymmetrie. Door onze innovatieve technologie kunnen we een objectieve meting uitvoeren en de asymmetrie bij het paard lokaliseren. Hieruit komt een advies voor de ruiter en coach waarmee zij de training kunnen aanpassen. De gepersonaliseerde training draagt bij aan het optimaliseren van de prestaties van ruiter en paard. Bovendien draagt de bewegingsanalyse bij aan het welzijn van het paard, met het oog op het voorkomen van blessures.”

Prestatieverbetering en welzijn

Terwijl Quinty is afgestegen werden de resultaten van de bewegingsanalyse op het grote scherm in de Amaliahal getoond. Samen met Filipe Serra Bragança, en onder toeziend oog van het publiek, werden de uitslagen met de amazone besproken. “Mijn gevoel past bij de uitkomst van de metingen. In bepaalde oefeningen voel ik dat hij een bepaalde kant om net wat meer zelfvertrouwen heeft dan aan de andere kant. Vooral richting het hogere werk wil ik mijn training hier zeker op aanpassen om te zorgen dat hij zo fit en sterk mogelijk is om dit samen met mij te kunnen doen. Want dat is voor mij het belangrijkst!”, geeft Quinty bevestigend aan. De demonstratie werd afgesloten met vragen van de toeschouwers, waaruit bleek dat de nieuwsgierigheid naar deze innovatieve technologie is gewekt.