Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Landelijk gecoördineerde en gestructureerde aanpak van de opvang van dieren uit Oekraïne

Dit is een gezamenlijk bericht van het Ministerie van LNV, de NVWA, de Veiligheidsregio’s, de beroepsorganisaties voor dierenartsen (KNMvD en CPD), de Universiteit Utrecht en de samenwerkende dierenhulporganisaties ‘Hulp voor dieren uit de Oekraïne’.

Labrador met vlag Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne is een grote vluchtelingenstroom ontstaan. Vluchtelingen nemen daarbij noodgedwongen hun huisdier mee. Natuurlijk richt de zorg bij de opvang zich op de vluchtelingen, maar ook voor de meereizende dieren is aandacht en zorg nodig. Meereizende dieren kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van mens en dier. Zo is Oekraïne een risicogebied voor hondsdolheid (rabiës).  Ook meegebracht voedsel kan ziekteverwekkers bevatten die weliswaar geen gevaar vormen voor de mens maar wel bij dieren voor problemen kunnen zorgen. Zo is Oekraïne een risicogebied voor Afrikaanse varkenspest dat in vleeswaren kan zitten. Zorg ervoor dat etensresten zo worden weggegooid dat andere dieren er niet van kunnen eten.      

Wat dit betekent voor de opvang vluchtelingen, mensen betrokken bij de opvang en gastgezinnen leest u hieronder:

Voor de omgang met honden en katten geldt totdat het onderzoek door de dierenarts is uitgevoerd:

 1. vermijd contact met het dier: niet aaien, kroelen, laten likken;
 2. houd eigen dieren strikt gescheiden;
 3. laat honden aangelijnd uit. Ruim ontlasting altijd op, gebruik daarvoor handschoenen en gooi deze daarna ook weg
 4. houd katten binnen;
 5. was na ieder contact met een dier goed de handen.

Voor meereizende honden en katten geldt:

 1. het aanmelden van het dier. Dat kan via twee kanalen:
  • NVWA heeft dierartsen gevraagd de melding te doen van dieren die bij hen worden aangeboden.
  • Meldpunt: https://www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/. Door het Meldpunt zal altijd een dierenarts worden ingeschakeld om het dier te onderzoeken. Ook in dit geval verzorgd de dierenarts de melding bij NVWA.
 2. dat de dierenarts die het dier onderzoekt de informatie volgt die vanuit de NVWA wordt opgesteld. Dat betreft in ieder geval:
  • de check op identificatie en registratie;
  • de rabiës vaccinatiestatus. Bij het toedienen van een rabiës vaccinatie geldt dat de eigenaar na dertig dagen een bloedtest op antistoffen tegen rabiës moet laten uitvoeren. De test is bedoeld om na te gaan of de vaccinatie een gunstig resultaat oplevert en bescherming biedt. Gedurende de dertig dagen geldt een thuisquarantaine.

Voor overige meereizende huisdieren zoals bijvoorbeeld konijnen, cavia’s en hamsters zijn geen bijzondere voorzorgen vereist. Voor meereizende vogels bestaat een mogelijk risico met betrekking tot vogelgriep en is het advies om bij ziekteverschijnselen contact op te nemen met de dierenarts.

Volg altijd de aanwijzingen op van de dierenarts die het dier heeft onderzocht. Deze heeft ook nog meer informatie over voeding, verzorging en eventuele hulp bij afwijkend gedrag.

Tot slot: meereizende dieren zijn, net als hun baasje, moe en gestrest. Ze kunnen dan ook anders reageren op je goede bedoelingen door te bijten of te krabben. Als dat is gebeurd, ga dan altijd naar een Geneeskundige Hulppost (Rode Kruis / Huisarts). Laat je behandelen, waarbij je duidelijk aangeeft dat je door een dier uit de Oekraïne bent verwond.

Voor de gecoördineerde aanpak is de volgende website leidend: Informatie voor vluchtelingen met hun huisdier vanuit Oekraïne en Rusland en voor personen waar het dier verblijft

Nadere informatie van de samenwerkende dierenhulporganisaties ‘Hulp voor dieren uit de Oekraïne’ is te vinden op: Hulp voor dieren uit Oekraïne

Informatie voor dierenartsen over dierziekten, afwijkend gedrag en hygiëneadviezen