Hartspierziekte DCM bij de Dobermann
Bent u eigenaar van een Dobermann en wilt u meehelpen aan een gezonder ras? Wilt u de hartgezondheid van uw hond laten onderzoeken en tegelijk een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van betere screeningsmethoden? Meldt u dan aan voor het onderzoeksproject ELECTRODE, een onderzoek naar de erfelijke hartspierziekte dilaterende cardiomyopathie (DCM) bij de Dobermann.

Deelname aan het onderzoek
Voor het onderzoek zoeken we Dobermanns van 3 jaar zonder DCM-diagnose (groep 1) en Dobermanns met DCM-diagnose op basis van Holter- en echo-onderzoek (groep 2).
Dobermanns met andere hartziekten dan DCM of tekenen van (chronische) ziekten elders in het lichaam (bijvoorbeeld leverontsteking) kunnen niet meedoen.
Bij deelname krijgt uw hond eerst een standaard hartscreening, die bestaat uit een echo van het hart en een Holter-onderzoek (24-uurs elektrocardiogram). Afhankelijk van de uitslagen nodigen we u opnieuw uit: driemaal twee afspraken (elk binnen twee weken) in de leeftijd van 3, 4 en 5 jaar (groep 1) of eenmaal twee afspraken kort op elkaar (groep 2).
Aanmelden voor het onderzoek
Heeft u interesse in deelname aan het onderzoek? Laat hier uw contactgegevens achter. Onze cardioloog neemt dan zo snel mogelijk contact met u op. We vragen u ook naar enkele gezondheidgegevens van uw hond, om in te schatten of uw hond geschikt is voor deelname. Wilt u liever contact met onze cardioloog voordat u zich aanmeldt? Stuur dan een e-mail naar electrode@uu.nl met daarbij uw eigen naam en telefoonnummer.
In dit projectonderzoeksproject ELECTRODE werken onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde samen met onderzoekers van het UMC Utrecht. Wilt of kunt u niet deelnemen aan ELECTRODE maar steunt u wel graag ons onderzoek? We stellen iedere donatie erg op prijs.
Over de hartspierziekte DCM bij de Dobermann
Dilaterende cardiomyopathie (DCM) is een erfelijke hartspierziekte. Bij DCM pompt het hart minder goed bloed het lichaam in en het hart raakt hierdoor verwijd. Patiënten kunnen last krijgen van vermoeidheid, kortademigheid en flauwtes. Ook kunnen ernstige complicaties optreden, zoals hartritmestoornissen, hartfalen of zelfs plotselinge sterfte. Ongeveer de helft van alle Dobermanns ontwikkelt DCM.
Ook bij mensen komt DCM voor, maar minder vaak. Eerder onderzoek binnen Nederland, Duitsland en Finland gaf inzicht in een deel van de genetische mutaties die een rol spelen in het ontstaan van DCM bij de Dobermann binnen de Europese populatie. De DNA-test die hierdoor beschikbaar is, voeren we ook in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren uit.
In de toekomst kan een nieuwe screeningsmethode helpen om de ziekte binnen het ras terug te dringen. Ook helpt nieuwe kennis bij het verbeteren van behandelmogelijkheden.
Nieuwe screeningsmethode voor DCM
Dierenartsen ontdekken de ziekte vaak pas als klachten ernstig zijn, of wanneer tijdens een hartscreening ernstige afwijkingen zichtbaar zijn. Helaas is het met de standaard hartscreening (echo en Holter-onderzoek) moeilijk om in een vroeg stadium DCM te ontdekken. In onderzoeksproject ELECTRODE willen we een nieuwe screeningsmethode ontwikkelen waarmee dierenartsen de ziekte eerder kunnen vaststellen. Hiervoor is het nodig om het verloop van een gezond naar een ziek hart beter te begrijpen. Waar beginnen de schadelijke veranderingen aan hartweefsel mee, en hoe kunnen we die schade op tijd herkennen?
In ELECTRODE gaan we op meerdere tijdspunten bij Dobermanns de hartgezondheid onderzoeken. Hiervoor gebruiken we beeldvormende technieken en onderzoeken we het bloed. We kijken met nieuwe echotechnieken naar het hart, en deze beelden vergelijken we met MRI-beelden. Dit leert ons hoe vroege veranderingen in hartweefsel eruitzien op een geavanceerde echo. Een MRI geeft namelijk een heel nauwkeurig beeld van het hart, maar is voor een jaarlijkse screening minder geschikt omdat honden hiervoor onder narcose moeten. Daarnaast gaan we in het bloed op zoek naar signaalstoffen (biomarkers), die informatie geven over deze vroege veranderingen