Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Gezocht! Katten met suikerziekte (Diabetes Mellitus)

Dit onderzoek is afgerond. U kunt uw kat daarom niet langer aanmelden.


Diabetes Mellitus of suikerziekte is een veel voorkomende aandoening bij de kat. Katten met suikerziekte hebben een probleem met de suiker- en insulinehuishouding. Hierdoor wordt de suiker dat in het bloed zit niet goed opgenomen in de cellen. Symptomen van suikerziekte zijn: gewichtsverlies, meer drinken, meer plassen en een toegenomen eetlust. De therapie is intensief, waarbij de eigenaar dagelijks insuline injecties aan de kat moet geven.

Nieuw oraal middel

In deze studie wordt een geneesmiddel dat bij mensen wordt toegepast bij DM type 2 patiënten, vergeleken met het tweemaal daags injecteren van insuline. De nieuwe behandelmethode is ook voor katten erg interessant. Het hoeft namelijk maar eenmaal daags in de bek te worden gegeven, in tegenstelling tot het tweemaal daags injecteren van insuline. Mocht dit geneesmiddel in de toekomst ter beschikking komen dan zal het daarom de belasting voor de eigenaar verminderen, minder stress en ongemak opleveren voor de kat en de relatie tussen kat en eigenaar verbeteren.  Ook wordt er een betere regulering van de diabetes verwacht.

Hoe werkt het?

Hoge gehaltes van suiker in het bloed zijn schadelijk voor het lichaam. Ze leiden ertoe dat de alvleesklier ‘uitgeput’ raakt en minder insuline produceert. Daarnaast leidt het ook tot een verminderde gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline. De therapie die onderzocht gaat worden, is niet gebaseerd op insuline. Het middel grijpt aan op suikertransporters in de nieren en zorgt ervoor dat er (meer) suiker wordt uitgescheiden via de urine. Op deze manier kan het suikergehalte in het bloed worden gereguleerd. Door het dalen van de suikerspiegel zal de alvleesklier meer lichaamseigen insuline kunnen afgeven en zullen lichaamscellen gevoeliger worden voor insuline.

Waar zijn we naar op zoek?

Voor deze studie zijn we op zoek naar katten boven de 1 jaar met diabetes die nog niet onder behandeling staan en katten met diabetes die al wel behandeld worden met insuline. Zowel katten waarbij het suikergehalte in het bloed goed gereguleerd wordt, als katten waarbij de ziekte slecht onder controle te krijgen is, kunnen aan de studie mee doen.

Katten waarbij de diabetes secundair is aan een andere aandoening kunnen niet mee doen.

Wat houdt het onderzoek in?

Uw kat zal meedoen aan het onderzoek gedurende 91 dagen. Eerst zal een screening plaatsvinden waarbij uw kat een uitgebreide gezondheidscheck en echo krijgt. Wij controleren hierbij verschillende parameters in de urine en het bloed om zo te bepalen of uw kat gezond genoeg is om aan het onderzoek mee te kunnen doen. Vervolgens krijgt uw kat op basis van willekeur het nieuwe middel toegewezen of blijft op de insuline (Caninsulin) therapie. De medicatie voor de studie periode wordt door ons aan u verstrekt en u kunt thuis met de nieuwe therapie starten. Gedurende de studie willen wij u kat graag 5 keer terug zien om de gezondheid te controleren en de resultaten vast te leggen. Omdat het middel nog niet geregistreerd is, zal uw kat na het onderzoek terug gezet moeten worden op insulinetherapie.          

Door allereerst een uitgebreide gezondheidscheck te doen, kan een kat alleen deelnemen wanneer alles in orde blijkt. Daarnaast monitoren wij de gezondheid van uw kat nauwkeurig, zeker in de eerste week na start van het onderzoek wanneer de omschakeling van medicatie (wellicht) plaatsvindt. De op dit moment geregistreerd bijwerkingen kunnen in sommige gevallen wat diarree of braken zijn.

Het onderzoek staat onder begeleiding van prof. dr. H.S. Kooistra, specialist Interne Geneeskunde. Het onderzoek zal plaatsvinden op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht.

Voor eventuele gemaakte onkosten bieden wij een vergoeding aan en alle onderzoeken en medicatie zijn in de studieperiode gratis. Bij verdere vragen of voor meer informatie kunt u mij altijd mailen op diabetes.kat@uu.nl. Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd en hoor graag of u aan het onderzoek zou willen meewerken.. Alvast hartelijk dank!