Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Mijn huisdier heeft kanker. Waar kan ik terecht?


Kanker is ook bij dieren een veelvoorkomende diagnose. Van de honden ouder dan 10 jaar krijgt 50% kanker. Bij katten ligt dat percentage iets lager: rond 40-50%. Als we dan ook nog de honden en katten meerekenen die vóór hun tiende kanker krijgen, komen we op aanzienlijke aantallen per jaar. Waar kun je eigenlijk terecht met een huisdier met kanker?

“Veel vormen van kanker kunnen gewoon door de dierenarts behandeld worden. Ik denk dan met name aan de vormen die goedaardig zijn en niet zijn uitgezaaid. Is dat wel het geval, of is er verdenking daarvan, dan kun je op verwijzing terecht bij het UU Kankercentrum voor Dieren van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.” Aan het woord is dr. Erik Teske bij de Universiteitskliniek.

Specialistisch ziekenhuis
“Je kunt het vergelijken met hoe het gaat bij mensen. Je gaat naar de huis(dieren-)arts met klachten. Als de huis(dieren-)arts kanker vermoedt, zal hij je in de meeste gevallen doorsturen naar een specialist. Die kan gevestigd zijn in een regionaal ziekenhuis, waar minder faciliteiten zijn dan in een centraal ziekenhuis. Als de specialist er daar zelf niet helemaal uit komt, kan hij je doorsturen naar een specialistisch ziekenhuis. Zo gebeurt het ook bij honden en katten. Het Kankercentrum voor Dieren is dan te vergelijken met het specialistisch ziekenhuis, inclusief de controleconsulten achteraf en alle nazorg. Want ook dat doen we hier. Het traject bij ons houdt niet op zodra de behandeling klaar is. Soms komen honden of katten hier nog maanden of nog langer voor controles of nabehandeling. Ook als de zorg in principe overgaat naar de eigen dierenarts blijven we de patiënt monitoren en zijn we altijd bereikbaar voor overleg met de betrokken dierenarts.”

Multidisciplinaire zorg
“Er zijn meer overeenkomsten. In een specialistisch humaan ziekenhuis wordt gewerkt met zogenaamde multidisciplinaire teams. Dat betekent dat in één team specialisten uit verschillende vakgebieden samenwerken en elk hun eigen expertise inzetten. Ook hier werken we met een multidisciplinair overleg. Elke maandag worden daarin de ingewikkelde patiënten besproken door een internist, een radioloog, een bestralingsarts, een oncoloog (kankerspecialist) en een chirurg. Tezamen formuleren zij een conclusie uit alle bevindingen die uit diagnostisch onderzoek zijn gekomen. Uiteindelijk komen ze tot een behandeladvies voor de hond of kat in kwestie. Dat advies is dus altijd volledig op maat gemaakt.”


Het multidisciplinaire team overlegt over een patiënt

Het Kankercentrum
“De oncoloog neemt het advies door met het baasje van het dier dat is besproken. Het baasje krijgt dan een paar opties waar hij uit kan kiezen. Soms zullen daar opties bij zitten die de eigen dierenarts kan uitvoeren, bijvoorbeeld een eenvoudige operatie. Maar als het gaat om bestraling, kan dat vrijwel alleen hier. De beste apparatuur en de meest gedegen expertise op het gebied van bestraling is voorhanden. We hebben hier als enige dierenziekenhuis in Noord-Europa een bestralingsapparaat; een lineaire versneller. Bij de bediening ervan krijgen we hulp vanuit het UMCU, het humane academisch ziekenhuis hier om de hoek.”


Een patiënt wordt met zorg bestraald door de specialisten in het Kankercentrum