Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Pijn, complicaties en bloedingen verminderen bij steriliseren van teefjes


Je kunt vrouwtjeshonden steriliseren op een manier die voor de dieren minder belastend is, aldus dierenarts-specialist Bart van Goethem. Hij wijst op verschillende technologische vernieuwingen uit de geneeskunde: de operatietijd kan worden ingekort, er zal minder kans op bloedingen zijn, en de ingreep kan met minder pijn worden uitgevoerd.

Op basis van eerder onderzoek concludeerde de onderzoeker dat het wegnemen van alleen de eierstokken minder traumatisch en pijnlijk is, dan het wegnemen van de eierstokken samen met de baarmoeder. Daarnaast bieden nieuwe operatietechnieken talloze voordelen. Zo zou een chirurg na een ‘gewone’ sterilisatie hechtmateriaal met weerhaken kunnen gebruiken om de buik te sluiten. Dit heeft als voordeel dat het hechtmateriaal niet meer geknoopt hoeft te worden. Je kunt op die manier de buik weer sneller sluiten en er zal minder littekenvorming optreden.

Bij een sterilisatie via kijkoperatie (een meer geavanceerde methode waarbij slechts enkele kleine openingen in de huid van het dier nodig zijn) wordt de eierstok losgeknipt uit de omliggende weefsels. Met het instrument dat de chirurg hierbij gebruikt worden bloedingen voorkomen door middel van elektrische stroom: operatiewonden worden daarmee ‘dichtgebrand’. Van Goethem vergeleek verschillende  nieuwe instrumenten die werden ontwikkeld voor zo’n kijkoperatie. Bloedvaten kunnen met de nieuwere technologie op een lage temperatuur worden afgedicht . Dit levert overduidelijk voordelen op, aldus de promovendus: de ingreep kan sneller, er treedt minder bloeding op en het veroorzaakt minder elektrische schade aan omliggend weefsel.

Van Goethem onderzocht ook de toepassing van een variant van dit instrument tijdens een gewone sterilisatie. Het instrument bleek zelfs efficiënter te zijn dan het handmatig afbinden van het bloedvat (ook hier weer tijdwinst  en minder bloeding).
De promovendus wijst ook op het nut van kijkoperaties bij het opsporen en verwijderen van eierstokweefsel dat na een sterilisatie abusievelijk is achtergebleven. Hiermee hoeft de buik niet opnieuw opengesneden te worden. Het gebruik van spierverslapping tijdens kijkoperaties leverde aantoonbaar geen voordeel op.

Bart van Goethem promoveert op 5 januari 2016 om 12:45 in het Academiegebouw (Domplein 29) te Utrecht.