Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Bloedarmoede (immuungemedieerde hemolytische anemie)

Wat is immuungemedieerde hemolytische anemie?

Anemie is het medische woord voor bloedarmoede. Immuungemedieerde hemolytische anemie is bloedarmoede die ontstaat doordat het afweermechanisme van de hond of kat antilichamen aanmaakt tegen de eigen rode bloedcellen. Het lichaam valt zichzelf als het ware aan. De antilichamen breken de rode bloedcellen af waardoor er te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn en er bloedarmoede ontstaat. De ernst van de bloedarmoede kan verschillen.

Verschijnselen

Honden en katten met immuungemedieerde hemolytische anemie kunnen de volgende verschijnselen vertonen:

  • vermoeidheid
  • een verminderd uithoudingsvermogen

Tijdens de acute fase van de ziekte:

  • koorts 
  • rode urine
  • geel gekleurde ontlasting
  • bleke kleur slijmvliezen (tong, lippen en binnenzijde wangen) i.p.v. de mooi dieproze kleur die bij gezonde honden en katten te zien is. In extreme gevallen kunnen de slijmvliezen er zelfs geel uitzien.
  • kleine puntvormige bloedingen in de slijmvliezen. Dit is te zien als niet alleen de rode bloedcellen maar ook de bloedplaatjes worden afgebroken.

Oorzaak

De oorzaak van het ‘ontspoorde’ afweermechanisme kan liggen in:

  • langdurige ontstekingsprocessen, als gevolg van bacteriën, virussen of parasieten
  • kwaadaardige gezwellen 
  • een immuungemedieerde (‘van de afweer van het lichaam’) ziekte

Echter, in veel gevallen lijkt de immuungemedieerde hemolyse op zichzelf te staan en kunnen we geen oorzaak vinden. Deze vorm noemen we ‘idiopatisch’.

Diagnose

De diagnose stellen we met behulp van bloedonderzoek. Om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede en zo ja, hoe ernstig de bloedarmoede is, berekenen we allereerst het percentage rode bloedcellen in het bloed. Dit noemen we de Hematocriet (Ht). Vervolgens onderzoeken we of er antilichamen op de rode bloedcellen aanwezig zijn. Dat doen we met behulp van de Coombstest. Wanneer blijkt dat de hond of kat ook daadwerkelijk zijn eigen rode bloedcellen afbreekt is het belangrijk om de oorzaak daarvan te achterhalen.

Behandeling

De behandeling en de prognose kunnen door de diverse oorzaken erg verschillen. De behandeling van de meest voorkomende oorzaak van immuungemedieerde hemolytische anemie, namelijk de idiopatische, waarbij de ziekte op zichtzelf lijkt te staan, bestaat uit een langdurige onderdrukking van het afweermechanisme. Voor deze behandeling kunt u terecht bij de polikliniek Hematologie. De eerste 10 dagen, na het stellen van de diagnose, zijn vaak kritiek. Veel honden en katten zijn zo ziek dat een opname in onze kliniek, soms zelfs op de intensieve zorg afdeling, noodzakelijk is. Bij ernstige bloedarmoede kan ook een bloedtransfusie noodzakelijk zijn en wordt er een behandeling ingesteld met prednisolon en indien nodig met andere medicijnen.

Zodra uw dier voldoende hersteld is om weer naar huis te gaan kan de behandeling met medicijnen thuis plaatsvinden. Vervolgens controleren wij uw hond of kat met enige regelmaat in de polikliniek Hematologie. Dit doen wij door middel van lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Aan de hand van de uitslag wordt, indien nodig, de medicatie bijgesteld.