Botkanker (osteosarcoom) bij de hond
Update september 2024: dit onderzoek is afgerond. U kunt uw hond daarom niet meer aanmelden voor deze studie.
Heeft uw hond onlangs de diagnose botkanker (osteosarcoom) gekregen? En overweegt u uw hond hiervoor te laten behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis? Dan kunt u mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan onderzoek naar botkanker. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde, het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie werken samen om de zeldzame bottumor beter te begrijpen bij honden en kinderen.
De komende tijd willen de dierenartsen en onderzoekers nog meer honden met osteosarcoom behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis. Zo kunnen ze tegelijkertijd een belangrijke stap zetten in het onderzoek naar nog betere en snellere diagnose en behandeling van honden én mensen met osteosarcoom.
Bent u baasje van een hond met osteosarcoom? Laat dan hier uw contactgegevens achter. Een van onze oncologen neemt dan zo snel mogelijk contact met u op om u te informeren over de behandel-mogelijkheden.
Stukje tumor van uw hond kan straks honden en kinderen helpen
Osteosarcoom is de meest voorkomende bottumor bij kinderen, maar is toch zeldzaam. In Nederland krijgen ieder jaar 15 tot 20 kinderen deze bottumor. Om de kanker vast te stellen worden enkele biopten, kleine stukjes weefsel, weggenomen. Later, na chemotherapie, wordt de tumor operatief verwijderd. Van de biopten is een klein deel beschikbaar voor laboratoriumstudies en omdat er dus weinig maar weefsel voorhanden is, maakt dat het lastig om onderzoek te doen.
Bij honden komt het osteosarcoom vaker voor, bij sommige hondenrassen zelfs 27 keer vaker dan bij mensen. Bij een hond met een osteosarcoom wordt als eerste stap de tumor operatief verwijderd en wordt er daarna gestart met chemotherapie. Door deze omgekeerde volgorde van behandeling is er bij de hond meer levend en onaangetast tumorweefsel beschikbaar voor onderzoek.