Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Actueel

Onderzoek botkanker bij de hond

De Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) slaan de handen ineen met het Leiden University Medical Center en starten een onderzoek naar botkanker bij de hond!

Botkanker is een zeer pijnlijke en dodelijke aandoening bij honden en is vooralsnog in de meeste gevallen niet te genezen. Behandeling bestaat uit het aanpakken van de tumor zelf middels een operatie (of in enkele gevallen bestraling), en de bestrijding van de uitzaaiingen met chemotherapie. Bij veel honden-patiënten ontstaan uitzaaiingen en uiteindelijk leiden de uitzaaiingen tot de dood/euthanasie.

Helaas biedt de huidige behandeling in de meeste gevallen nog steeds geen genezing, en overlijden de meeste honden ondanks alle inzet van opereren en chemotherapie, gemiddeld genomen rondom een jaar na diagnose. De overleving met alleen locale behandeling van de tumor middels operatie of bestraling levert meestal slechts 3-4 maanden overleving op.

In samenwerking met het Leiden UMC, starten wij in het Universitair Dierenziekenhuis van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, een onderzoek naar de effectiviteit van speciale, zogenaamde oncolytische virussen die gericht zijn tegen botkankercellen.

Deelname aan onderzoek botkanker bij de hond

Voor meer informatie hierover, en voor het aanmelden van honden met botkanker die mogelijk in aanmerking komen om deel te nemen aan dit onderzoek, kunt u klikken op Virustherapie voor botkanker bij honden.

Klinische studie met oncolytische virus therapie bij botkanker bij de hond voor nieuwe inzichten en behandelmethoden.