Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Acute pijnsignalen herkennen bij honden

De meeste mensen kunnen aangeven hoeveel pijn ze ervaren, maar honden kunnen dit niet. Om signalen van acute pijn bij honden in de thuissituatie beter te herkennen, werken onze onderzoekers aan een pijnherkenningsinstrument voor hondeneigenaren. Dit is een hulpmiddel om signalen van acute pijn te herkennen en te documenteren. Daarvoor is onderzoek nodig en we kunnen uw hulp daarbij hard gebruiken.

Als u op deze pagina bent beland betekent dit dat uw huisdier in aanmerking komt voor dit onderzoek. In deze studiefase zijn uw blik op uw hond en het maken van video’s van het gedrag van uw hond belangrijk. Hieronder leggen we uit hoe u mee kunt doen:

Stappenplan

Stap 1 – De start

Doet u mee aan het onderzoek? Mail ons op hondenpijnsignalen@uu.nl , wij mailen u dan achtergrond informatie.

Wilt u meteen aan de slag? Klik op deze link: online vragenlijst en ga direct naar de online vragenlijst.

(U kunt de vragenlijsten ook per e-mail ontvangen en terugsturen naar hondenpijnsignalen@uu.nl, als dat voor u plezieriger is. U kunt dan uw video’s aanhechten of bijvoorbeeld via wetransfer.com uploaden en mailen). We schatten in dat het maken van de video twee minuten per keer duurt en de vragenlijst vijf minuten, met eenmalig vijf extra minuten voor de vragen over uw leven met uw hond.

Stap 2 – Invullen op dag 1, 2, 3 en 7 na ontslag uit de kliniek

Het onderzoek is nu echt begonnen voor u! U vult op dag 1, 2, 3 en 7 na ontslag van uw hond uit de kliniek een vragenlijst in met vragen over mogelijke gedragsveranderingen die uw hond toont. Deze vragenlijst is makkelijk te bereiken en in te vullen via de link.

U maakt op elk van deze dagen ook korte video opnames van uw hond. Dat kan bijvoorbeeld met uw telefoon. Op de video toont u vijf dingen, welke u deels of geheel in één keer kan filmen:

  • U maakt een opname van ongeveer 30 seconden van uw hond in rust
  • Daarna noemt u de naam van uw hond éénmaal, als u toch naar buiten moet met hem (voor een plas bijvoorbeeld)
  • Blijf opnemen terwijl de hond loopt (10 seconden)
  • Film de reactie als u de hond roept voor iets lekkers (tijdens de wandeling, indien dit voor de hond kan en deze zich niet overbelast)
  • Ten slotte filmt u terwijl u de hond aait zoals gewoonlijk (maar niet nabij of op een eventueel pijnlijk wondgebied).
  • Eventueel: Film daarnaast eventuele gedragsveranderingen waarvan u denkt dat deze wijzen op pijn bij uw hond.

Stap 3 – Na uw bijdrage

Op dag 7 stopt voor u het onderzoek, maar we kunnen ons voorstellen dat u graag op de hoogte blijft van de uitkomsten. Laat u ons weten of u dat wilt? Dan informeren we u graag als het onderzoek is afgerond!

Belang

Acute pijn motiveert het getroffen lichaamsdeel zich te onttrekken aan de oorzaak van de pijn. Daarnaast helpt acute pijn om te voorkomen dat een beschadigd deel van het lichaam nog erger gewond raakt. Als acute pijn laat wordt herkend, kan pijn chronisch worden, wat heel vervelend is voor een dier. Als acute pijn op tijd wordt opgemerkt, kan samen met de behandelend dierenarts de pijnbestrijding verbeterd worden. Door bij te dragen aan dit onderzoek helpt u niet alleen onze onderzoekers, maar ook eigenaren van huisdieren om acute pijn beter te herkennen in de toekomst.

Privacy & rechten

Uw antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en gegevens worden in beveiligde computerbestanden opgeslagen die enkel voor de onderzoekers toegankelijk zijn. Geen enkele publicatie over dit onderzoek zal uw naam of enige andere informatie bevatten die naar uw persoon zou kunnen leiden. Voor het verzamelen van de gegevens koppelen we de naam van de hond en het diernummer aan die gegevens. We verzamelen dus geen vertrouwelijke persoonsgegevens.

Uw deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. U ontvangt geen vergoeding voor uw deelname. U kunt uw deelname weigeren, of, als u besluit mee te doen, uw deelname op ieder moment stoppen, zonder dat u daarvan nadelige gevolgen ondervindt.

Contact

1) Als u vragen, commentaar of bedenkingen heeft betreffende dit onderzoeksproject, dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers. Neemt u dan contact op met de postdoc onderzoeker op het project, dr. Silvia Gardeweg, via hondenpijnsignalen@uu.nl.

2) Als u klachten heeft over het onderzoek of over uw rechten als deelnemer aan het onderzoek, kunt u zich richten tot c.m.vinke@uu.nl.

3) Indien u meer wil weten over de bescherming van uw privacy, dan kunt u een e-mail sturen aan de Functionaris Gegevensbescherming van de Universiteit Utrecht: privacy@uu.nl.

Video opname van een hond met een telefoon voor onderzoek om acute pijn bij honden te herkennen