Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Voor dierenartsen

Wilt u een patiënt verwijzen of contact met één van de klinieken of laboratoria? Op deze pagina vindt u de contactinformatie en daarnaast informatie over en links naar: onderzoek, onderwijs, nieuws en vacatures.

Contact

Wilt u uw patiënt verwijzen? Neemt u dan contact met ons op:
Telefoonnummer: 0900- KIES UKG, elke werkdag van 8.00 – 16.30 uur.

Spoedpatiënt? We zijn 24/7 bereikbaar op telefoonnummer: 0900 – KIES UKG (0900 – 5437 854)

De verwijsbrief en het volledige dossier inclusief uitslagen en beschikbaar beeldmateriaal kunt u mailen naar: receptieUKG@uu.nl.

Resultaten

Diereigenaren zijn van harte welkom bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. We houden u graag op de hoogte van de resultaten van een onderzoek, diagnose en/of behandeling. U ontvangt schriftelijk (in de meeste gevallen) of telefonisch bericht.

Specialistisch consult gezelschapsdieren

Wilt u advies van een van onze specialisten? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen voor het inplannen van een consult, via telefoonnummer: 0900 – KIES UKG of via kiesukg@uu.nl. Het specialistisch consult is telefonisch of per e-mail. Aan een consult zijn kosten verbonden.

Specialismen

Algemene chirurgieGastro-enterologie / HepatologieOncologie / Radiotherapie
Algemene interne geneeskundeHematologieOogheelkunde
AnesthesiologieIntensieve zorggeneeskundeOrthopedie / Neurochirurgie
CardiologieKlinische VoedingTandheelkunde
DermatologieNefrologieVogels en Bijzondere Dieren
Diagnostische beeldvormingNeurologieVoortplanting
Endocrinologie

Intercollegiaal consult Gedragskliniek voor Dieren

Wilt u overleg met de Gedragskliniek voor Dieren over de mogelijke inzet van gedragsmedicatie bij honden? Dan kunt u een online consult aanvragen. Lees daarover meer op de webpagina van Gedragskliniek onder het uitklapmenu ‘Intercollegiaal consult’.

Diagnostische beeldvorming

Op de afdeling Diagnostische Beeldvorming / Radiologie zijn alle beeldvormende methoden die in de diergeneeskunde toegepast worden beschikbaar. Als dierenarts kunt u patiënten naar de afdeling Diagnostische Beeldvorming verwijzen via een aanvraagformulier.

Contact

Wilt u informatie of overleggen? Neemt u dan contact op met de patiëntenadministratie:
Telefoonnummer: 030 – 253 1111, elke werkdag van 8.00 – 16.30 uur.

Spoedpatiënt? Buiten kantoortijden zijn we bereikbaar op telefoonnummer: 030 – 253 1146, b.g.g. 030 253 1032.

Resultaten

Paardeneigenaren zijn van harte welkom bij de Universiteitskliniek voor Paarden. We houden u als dierenarts graag op de hoogte. Daarom kunt u de schriftelijke vastlegging van onze bevindingen en het behandeladvies opvragen. Bent u verwijzend dierenarts? Dan wordt u automatisch door ons op de hoogte gehouden.

Diagnostische beeldvorming

Op de afdeling Diagnostische Beeldvorming / Radiologie zijn alle beeldvormende methoden die in de diergeneeskunde toegepast worden beschikbaar. Als dierenarts kunt u patiënten naar de afdeling Diagnostische Beeldvorming verwijzen via een aanvraagformulier.

Wilt u meer weten of bent u op zoek naar contactinformatie van een van onze laboratoria? Op deze pagina vindt u contactinformatie en directe links naar meer informatie (deze aanvullende informatie staat op de website van de Universiteit Utrecht; u wordt rechtstreeks doorgelinkt).

Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL)

Bij het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium kunt terecht met laboratoriumaanvragen op het gebied van klinische chemie, hematologie en cytologie. Voor alle diersoorten: gezelschapsdieren, paarden, landbouwhuisdieren, vogels en bijzondere dieren.

  • Voor het versturen van diagnostisch materiaal naar één van de laboratoria, kunt u gebruik maken van onze gratis transport via PS-nachtdistributie voor UVDL, VMDC en VPDC.
  • Heeft u een vraag of wilt u informatie? Belt u ons dan op telefoonnummer: 030-253 1706.
  • Voor interpretatie van uitslagen of overleg over vervolgonderzoek met de medisch specialist, kunt u contact opnemen met het UVDL via telefoonnummer: 0900 KIES-UKG.

Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC)

Voor veterinaire microbiologische diagnostiek en behandeling kunt u terecht bij het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum.

Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum (VPDC)

Voor pathologische diagnostiek kunt u terecht bij het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum.

Ga direct naar: faculteit Diergeneeskunde.

Diergeneeskundig onderzoek

Over klinisch onderzoek in het Universitair Dierenziekenhuis kunt u meer lezen bij de onderzoeksoproepen voor diereigenaren. Wilt u meer weten over het onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde? Ga dan naar de website van de faculteit Diergeneeskunde (Engelstalig).

Gezocht: katten met gestabiliseerde hartfalen door HCM

Voor onderzoek naar een nieuw diergeneesmiddel zijn we op zoek naar katten met gestabiliseerde hartfalen door HCM.

Cardioloog specialist Viktor Szatmári: “We willen dit medicijn bij katten met hypertrofische cardiomyopathie (HCM) evalueren zodat we hopelijk een betere prognose kunnen bieden. Hiervoor zoeken we naar katten met gestabiliseerde hartfalen.” Tijdens het onderzoek mogen de katten de standaard behandeling, zoals furosemide en clopidogrel, blijven krijgen. Katten met andere bekende ziektes, zoals nierfalen, neoplasie, chronische bronchitis/asthma, hyperthyreoidie, arteriele tromboembolus, mogen niet meedoen.

Bent u dierenarts en wilt u een patiënt doorverwijzen? Lees de PDF voor de patiëntvereisten en neem contact op met CardiologieUKG@uu.nl.

Actueel onderzoek

Botkanker is een zeer pijnlijke en dodelijke aandoening bij honden en is vooralsnog in de meeste gevallen niet te genezen. Het Universitair Dierenziekenhuis is daarom in samenwerking met het Leiden UMC een onderzoek gestart naar de effectiviteit van speciale, zogenaamde oncolytische virussen die gericht zijn tegen botkankercellen. Voor meer informatie hierover, en voor het aanmelden/doorverwijzen van honden met botkanker die mogelijk in aanmerking komen om deel te nemen aan dit onderzoek, klik op Virustherapie voor botkanker bij honden.

Onderzoek met oncolytische virustherapie bij botkanker bij de hond voor nieuwe inzichten en behandelmethoden.

Onderwijs

Nascholing voor dierenartsen

Wilt u zich verder professionaliseren? De faculteit Diergeneeskunde verzorgt nascholing voor dierenartsen. Hier vindt u het actuele cursusaanbod van diergeneeskunde.

Wilt u meer weten over al het onderwijs aan de faculteit? Ga dan naar het complete onderwijsaanbod van de faculteit Diergeneeskunde.

Dierenartsen opleiden doen we samen

Tijdens hun coschappen in de zogenoemde extramuraal onderwijspraktijken doen studenten in de tweede helft van de opleiding Diergeneeskunde onmisbare ervaring op voor het verwerven van relevante competenties en een beroepsidentiteit. Lees meer over: Dierenartsen opleiden doen we samen.

Nieuws

Nieuwsbrief Universitair Dierenziekenhuis

Wilt u op de hoogte blijven van patiëntgebonden onderzoek en nieuwe behandelingen van het Universitair Dierenziekenhuis? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief van het Universitair Dierenziekenhuis via dit aanmeldformulier. Bekijk hier de laatste verschenen versie. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Ga dan naar afmelden nieuwsbrief.

Magazine Vetscience

In het magazine Vetscience gaat de faculteit Diergeneeskunde het gesprek aan met de wereld om haar heen. Vetscience wordt in een gedrukte vorm verspreid onder relaties, medewerkers en studenten en is daarnaast ook online beschikbaar. Wilt u de Vetscience ontvangen? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief van het Universitair Dierenziekenhuis via dit aanmeldformulier

Infobrief gedragskliniek voor dieren

In de Infobrief voor dierenartsen van de Gedragskliniek voor Dieren en de bijbehorende literatuurlijsten vindt u gedetailleerde informatie over gedragsproblemen bij honden, katten en papegaaien. Bijvoorbeeld over (vuurwerk)angst.

Huisdieren uit Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne kwamen er ruim 70.000 vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland – al dan niet met hun huisdieren. Laten we deze vluchtelingen en hun huisdieren samen op weg helpen in Nederland. Lees meer.

Vetscience

Hoe weten we wat een dier fijn vindt en wat niet? En wanneer ervaart een dier pijn? Onderzoekers van Diergeneeskunde proberen in samenwerking met partners op allerlei manieren het welzijn van dieren te begrijpen en daarmee te verbeteren. Dit doen zij door gedrag te monitoren. Bijvoorbeeld met behulp van Artificial Intelligence of door goed te kijken naar het gedrag van dieren in de spreekkamer. Deze keer hebben zij ook een spel ontwikkeld dat je bewust maakt van jouw band met dieren. Want hoe we dieren zien, beïnvloedt hoe we met dieren omgaan. Lees meer.

Specialist interne geneeskunde Maurice Zandvliet hurkt naast 2 honden en biedt een snoepje aan om contact te maken met de hond

Vacatures

Klik op Werken bij de Universiteit Utrecht voor openstaande vacatures.