Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Botscan

Bij een botscan wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof via een bloedvat ingespoten. De radioactieve stof zal door het skelet worden opgenomen. De straling van de radioactieve deeltjes kan vervolgens worden waargenomen met een camera. De stof word niet overal in gelijke hoeveelheden opgenomen. De verdeling zegt iets over eventuele afwijkingen in het bot.

Radioactieve straling

Omdat er hier met radioactieve straling gewerkt wordt krijgt u vooraf uitleg over het onderzoek. Na afloop krijgt u duidelijke instructies mee naar huis.

Kreupelheid

Botscans worden in onze kliniek vooral ingezet bij het opsporen van de oorzaak van een onbegrepen kreupelheid, elleboogdysplasie, groeipijn en uitzaaiingen in het skelet.

Anesthesie

Een botscan vindt in het algemeen plaats onder sedatie (uw huisdier krijgt een ‘roesje’), een enkele keer is algehele anesthesie vereist. Voor, tijdens en na het onderzoek controleert een anesthesiemedewerker continu de gezondheidstoestand van de patiënt. Hij of zij zorgt voor een adequate anesthesiediepte. Lees meer over anesthesie.

Naar huis

Bij de hoeveelheid radioactieve stof die is toegediend is het wettelijk verplicht dat uw huisdier een nacht in de kliniek verblijft. Hiervoor hebben wij een speciale verpleegafdeling. U kunt uw dier de volgende ochtend weer ophalen tussen 09.00 uur en 12.00 uur.