Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Echografie

Echografie is het door middel van geluidsgolven, die door de verschillende organen en weefsels gereflecteerd worden (‘echo’), zichtbaar maken van de grootte, vorm en structuur van een orgaan.

In beeld brengen

Echografie wordt veelvuldig toegepast voor het in beeld brengen van:

  • de pezen en spieren (zoals bij paarden veel gebeurt)

maar ook van:

  • de organen in de buikholte
  • het hart
  • de ogen

Biopsie

Voor de diagnose van een aantal ziekten is een enkele keer weefselonderzoek nodig. Onder echobegeleiding wordt door de dierenarts/specialist met een naald wat weefsel verzameld (biopsie). Een biopsie zal altijd van tevoren met u worden overlegd.

Het onderzoek

Het dier wordt, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel, geschoren en gewassen op de plek waarvan de echo gemaakt zal worden. Hierna wordt er echo-gel aangebracht op de huid. De gel zorgt voor een goed contact tussen de huid en de echokop.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een radioloog of radioloog-in-opleiding. Na het onderzoek wordt het onderzochte onderdeel van uw dier weer schoongemaakt. De uitslag van het onderzoek wordt door de radioloog besproken met de behandelend dierenarts/specialist. De behandelend dierenarts/specialist zal u op de hoogte brengen van de uitslag en het mogelijke verdere behandelplan.

Pijn of stress

Mocht het dier door pijn of stress niet mee willen of kunnen werken, dan wordt in overleg met u en de dierenarts/specialist er soms voor gekozen het dier rustig te maken met behulp van een praam (bij paarden) of een sedatie (‘roesje’, bij gezelschapsdieren en paarden).

Het maken van een buikecho bij een hond in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren: hoe gaat dat in zijn werk?

Onze afdeling Diagnostische Beeldvorming beschikt over de modernste technieken om eventuele inwendige afwijkingen of botproblemen bij uw huisdier op een zo goed mogelijke manier in beeld te brengen. In deze film ziet u hoe wij bij een hond een buikecho maken.