Fertiliteitbegeleiding (vruchtbaarheidbegeleiding)
Fertiliteitbegeleiding bij de vrouwelijke hond (teef) is erop gericht om het optimale dekmoment van de hond te bepalen zodat de kans op een vruchtbare dekking of geslaagde inseminatie die resulteert in dracht het grootst is.
Wilt u een nest pups fokken? We geven u graag een betrouwbaar advies over het optimale dekmoment. Dit advies is gebaseerd op verschillende onderzoeken, waaronder celonderzoek door middel van het afdrukken van het slijmvlies van de vulva, vaginoscopisch onderzoek en progesteron bepaling uit het bloed.
Fertiliteitbegeleiding in drie stappen
Ongeveer 6-7 dagen na het begin van de loopsheid kunt u met de fertiliteitbegeleiding starten. De begeleiding bestaat uit een aantal stappen:
- Een consult inclusief algemeen onderzoek; voor het inschatten van de vruchtbaarheid van de hond.
- Een fertiliteitonderzoek; voor het bepalen van het optimale dekmoment.
- Een drachtcontrole (is de hond zwanger of niet) vier weken na dekking. Als de hond drachtig gevoeld wordt, wordt er ook een (pret-) echo gemaakt om de embryo’s in beeld te brengen.
Leest u de folder Fertiliteitbegeleiding voor aanvullende informatie.
Fertiliteitonderzoek: het optimale dekmoment
Omdat de loopsheid van de hond lang duurt (gemiddeld 21 dagen) evenals de periode waarin een teefje dekbereid is (gemiddeld 9 dagen), is het lastig om precies te weten wanneer de kans op een vruchtbare dekking, het optimale dekmoment, het grootst is. Met fertiliteitonderzoek is het mogelijk om dit moment te bepalen. Dit onderzoek bestaat uit:
- Herhaald gynaecologisch onderzoek waarbij we onder andere het vaginaslijmvlies in beeld brengen (vaginoscopie) en cellen van dit slijmvlies microscopisch beoordelen (cytologie); dit geeft informatie over eventuele aangeboren afwijkingen en helpt om het juiste dekmoment te bepalen.
- Een meting van de progesteronconcentratie in het bloed voor het vaststellen van het moment van de eisprong.
Import en opslag van sperma van de hond (reu)
Is de dekreu die het beste past bij uw teef qua gezondheid, gedrag en uiterlijke kenmerken niet beschikbaar, bijvoorbeeld omdat de reu ver weg woont? Dan kunt u het sperma van de reu, vers/gekoeld of ingevroren, naar ons laten verzenden en/of uit het buitenland importeren.
Na de import van het sperma (vooral bij ingevroren sperma) kunt u het sperma van de hond in onze spermabank laten opslaan tot het moment van de kunstmatige inseminatie.
Contact en vragen
Afspraak maken voor fertiliteitbegeleiding
Ongeveer 6 tot 7 dagen na het begin van de loopsheid kunt u met de fertiliteitbegeleiding beginnen. Wilt u daarvoor een afspraak maken? Neemt u dan contact op met de receptie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren voor een afspraak.
U kunt voor fertiliteitbegeleiding bij ons terecht op maandag-, woensdag- én vrijdagochtend van 8:00 – 9:00 uur in de ochtend. We raden u aan rond nationale feestdagen contact met ons op te nemen omdat de begeleiding dan wellicht op een andere dag of tijdstip plaatsvindt.
Telefonisch spreekuur fertiliteitbegeleiding
Maandag van 12:30 – 13:15 uur
Tel: 030 253 4126
Woensdag van 12:30 – 13:00 uur
Tel: 030 – 253 1477
Overige behandelingen of onderzoeken
Wilt u meer weten of een afspraak maken voor een andere behandeling of onderzoek? Neemt u dan contact met ons op.
Lees meer over begeleiden van gezond fokken met uw hond.