Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Iriscysten

Wie wel eens goed in een paardenoog heeft gekeken weet dat paarden bruine bolletjes (de druivenpitten) aan de bovenrand van hun pupil hebben. Iriscystes zijn druivenpitten die erg groot worden omdat ze zich met vocht vullen. Het is niet bekend waardoor iriscystes worden veroorzaakt.

Wat zijn de verschijnselen?

Het eerste wat je kunt merken aan een paard met een iriscyste is schrikken (alsof het paard onverwacht iets ziet bewegen). Als een iriscyste erg groot wordt kan hij een blauwe waas op het oog veroorzaken. Iriscystes kunnen leiden tot ontstekingen.

Diagnose

Door het oog goed te bekijken kan de diagnose al vrij zeker gesteld worden. Voordat een behandeling wordt ingesteld wordt de diagnose bevestigd met een echo.

Behandeling

Iriscystes kunnen goed behandeld worden met behulp van laser. De nazorg bestaat uit het toedienen van oogdruppels met ontstekingsremmers, gedurende enkele dagen. Of het paard die dagen in de kliniek moet blijven wordt in overleg met u besloten.

Risico’s

Er bestaat een risico dat de laser ook andere delen van het oog dan de cyste raakt, maar dit zal gewoonlijk geen merkbaar effect hebben.

Omdat de Universiteitskliniek voor Paarden een onderdeel is van een academisch dierenziekenhuis, vindt u daar alle mogelijkheden en specialismen onder één dak, zoals röntgenapparatuur, MRI- en CT-scans, operatiekamers, apparatuur voor oogdrukmeting en echografie en laserapparatuur om iriscystes te verwijderen. De Universiteitskliniek voor Paarden is de enige paardenkliniek in Nederland die dergelijke apparatuur in huis heeft.). Uniek voor Nederland is ook de 24-uursbehandeling waarbij paarden continu, 7 dagen per week, onder toezicht staan en behandeld worden. Bij een langdurige intensieve behandeling brengen we een spoelsysteem aan, gemakkelijk te plaatsen bij het staande paard. Hierbij leidt een slangetje van het ooglid naar de manen. Via het slangetje kan vloeistof worden toegediend voor het spoelen van het oog.