Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Patella-screening

Een patella-screening wordt alleen uitgevoerd bij honden. Daarbij controleren wij  de knieën en patella (de knieschijf) op mogelijke (erfelijke) afwijkingen. Voor sommige rassen is deze screening verplicht volgens de rasvereniging om met uw dier te mogen fokken.

Bij de screening zal uw dier gecontroleerd worden op het aanwezige chipnummer en wordt met u kort besproken of er ooit problemen met het lopen van het dier zijn geweest. Daarna zal door de specialist het onderzoek uitgevoerd worden bij het wakkere, staande én liggende dier. Zodra de uitslag bekend is, zal u dit gelijk medegedeeld worden. Hierna zullen de betreffende papieren in orde gemaakt worden, die zowel door u als de specialist ondertekend worden.

Van de papieren is de Uitslag Patella-onderzoek voor u en de Bevindingen van patella-onderzoek voor de archivering en verwerking in het database-bestand.

Voor een patella-screening bij honden kunt u terecht op de polikliniek Orthopedie-Neurochirurgie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Uw dier moet hiervoor minstens 1 jaar oud zijn. Daarnaast is het noodzakelijk dat u de stamboom en het eigendomsbewijs van uw dier op de dag van de screening meeneemt.