Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Rug- en halsproblemen

Rug- en halsproblemen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Soms is pijn in het rug- en halsgebied het enige verschijnsel. Vaak vallen er ook andere verschijnselen op, zoals slapte, spasticiteit en incoördinatie van de ledematen. Deze verschijnselen kunnen ontstaan door overvulling van de gewrichten in de hals en door botwoekeringen bij de wervels. Daardoor worden de zenuwen die in het ruggenmerg lopen verdrukten kunnen de zenuwen de signalen niet meer goed van de hersenen naar de rest van het lichaam doorgeven.

De precieze oorzaak van deze problemen in het rug- en halsgebied is niet bekend. Er wordt veel gespeculeerd over de manier waarop paarden gereden worden (onder andere laag-diep-rond), maar wellicht spelen er ook andere factoren een rol. Het is op dit moment wel bekend dat er al vroeg in het leven van een veulen veranderingen aan de gewrichten kunnen optreden. Door een verkeerde groei van het kraakbeen in de gewrichten ontstaan er in het eerste levensjaar al blijvende veranderingen die bekend staan als osteochondrose, osteochondrose dissecans (OCD) of ‘gewrichtsmuizen’. Deze veranderingen hoeven nog direct te leiden tot problemen. Of deze problemen in het latere leven wel leiden tot rug- en halsproblemen is nog niet bekend.

Een dierenarts kan op basis van de verschijnselen die het paard toont en met behulp van een foto van de halswervels vaststellen dat het dier rug- of halsproblemen heeft. In bepaalde gevallen kan door middel van een zogenaamd elektromyogram worden aangetoond of er problemen in de spieren of in de zenuwen aanwezig zijn.

Behandeling

Op dit moment is er nog geen therapie bekend die rug- en halsproblemen kan verhelpen. Wel kan het paard behandeld worden met pijnstillers en ontstekingsremmers waardoor hij minder last heeft van de problemen. Ook valt er vaak met behulp van fysiotherapie en aangepaste wijze van rijden een goed resultaat te behalen.