Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Tumoren van de inwendige organen

Net als mensen kunnen paarden tumoren van de inwendige organen (zoals longen of darmen) krijgen. Er zijn allerlei verschillende tumoren van de inwendige organen, maar het is doorgaans niet bekend waardoor deze tumoren worden veroorzaakt.

Verschijnselen

Tumoren van de inwendige organen kunnen algemene klachten veroorzaken, zoals sloomheid, vermageren en koliek.

Diagnose

Als op basis van de klacht zoals onvoldoende presteren, vermageren of koliek een volledig internistisch onderzoek met rectaal exploreren, maagscopie, echo-onderzoek, röntgenfoto’s van de borstkas en bloedonderzoek wordt uitgevoerd, kan de diagnose worden gesteld.

Behandeling

Voor behandeling van tumoren van de inwendige organen kunt u terecht bij de afdeling Inwendige ziekten van de Universiteitskliniek voor Paarden.

Als bekend is waar de tumor zit en wat voor tumor het is kan bekeken worden of een behandeling mogelijk is (bijvoorbeeld een operatie). Helaas zal in veel gevallen het advies luiden dat een behandeling onvoldoende kans op genezing biedt.

Risico’s

Als een operatie wordt uitgevoerd is er altijd een risico op complicaties dat onder meer afhankelijk is van de grootte van de tumor en de plaats waar de tumor zit.