Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

3D-implantaten bij heupdysplasie (HD)

Heeft uw hond onlangs de diagnose heupdysplasie gekregen? En overweegt u uw hond hiervoor te laten behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis? Dan kan uw hond mogelijk in aanmerking komen voor een nieuwe behandeltechniek met 3D-geprinte implantaten. Daarmee krijgt uw hond een kans op een betere kwaliteit van leven en levert u tegelijkerijd een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar deze nieuwe behandeltechniek. 

Springer Spaniel

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar honden van maximaal twee jaar oud en minimaal 15 kg met heupdysplasie. Wilt u weten of uw hond in aanmerking komt voor deze behandeling in het Universitair Dierenziekenhuis? Laat dan hier uw contactgegevens achter. Onze medewerkers nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Over heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) komt veel voor bij zowel de hond als de mens. De orthopedische aandoening leidt tot kreupelheid, veel pijn en aantasting van de kwaliteit van leven. Bij HD is de heupkom onvoldoende diep en de aansluiting tussen heup kop en heupkom te los, wat leidt tot gewrichtsslijtage. Inmiddels zijn er in het Universitair Dierenziekenhuis gepersonaliseerde 3D-geprinte implantaten geplaatst bij ruim 30 honden met heupdysplasie.

De faculteit Diergeneeskunde werkt voor dit One Medicine onderzoek nauw samen met het UMC Utrecht. De onderzoekers hopen dat deze nieuwe techniek in de toekomst breed ingezet kan worden in de diergeneeskunde én de humane geneeskunde. RTV Utrecht maakte in februari 2022 een uitzending over het 3D implantaten onderzoek van prof.dr. Björn Meij en zijn team:

Bailey kreeg aan beide kanten een op maat gemaakt implantaat.