Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

3DHIP bij heupdysplasie (HD)

Heeft uw hond onlangs de diagnose heupdysplasie gekregen? En overweegt u uw hond hiervoor te laten behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis? Dan kan uw hond mogelijk in aanmerking komen voor een nieuwe behandeltechniek met 3D-geprinte implantaten. Daarmee krijgt uw hond een kans op een betere kwaliteit van leven en levert u tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar deze nieuwe behandeltechniek. 

Springer Spaniel

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar honden van maximaal twee jaar oud en minimaal 15 kg met heupdysplasie. Wilt u weten of uw hond in aanmerking komt voor deze behandeling in het Universitair Dierenziekenhuis? Laat dan hier uw contactgegevens achter. Onze medewerkers nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Het onderzoek van 3DHIP is mede mogelijk gemaakt door de steun van Vrienden Diergeneeskunde haar partners en donateurs. Samen zetten wij ons in om de gezondheid en het welzijn van dieren duurzaam te verbeteren. Help je mee?

Over heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) komt veel voor bij zowel de hond als de mens. De orthopedische aandoening leidt tot kreupelheid, veel pijn en aantasting van de kwaliteit van leven. Bij HD is de heupkom onvoldoende diep en de aansluiting tussen heup kop en heupkom te los, wat leidt tot gewrichtsslijtage. Inmiddels zijn er in het Universitair Dierenziekenhuis gepersonaliseerde 3D-geprinte implantaten geplaatst bij ruim 30 honden met heupdysplasie.

De faculteit Diergeneeskunde werkt voor dit One Medicine onderzoek nauw samen met het UMC Utrecht. De onderzoekers hopen dat deze nieuwe techniek in de toekomst breed ingezet kan worden in de diergeneeskunde én de humane geneeskunde.

In onderstaande video maakt u kennis met boerboel Max. Hij vertoont alle signalen van heupdysplasie en krijgt met de nieuwe behandeltechniek gepersonaliseerde 3D-geprinte heupimplantaten.

RTV Utrecht maakte in februari 2022 een uitzending over 3D-geprinte heupimplantaten en het onderzoek van prof.dr. Björn Meij en zijn team: