Artrose bij de hond
Update 21 juni 2022: Op dit moment hebben voldoende diereigenaren hun hond aangemeld voor deze studie. U kunt uw hond daarom op dit moment niet aanmelden voor deze studie.
Heeft u een hond waarbij artrose is gediagnosticeerd door uw dierenarts door middel van lichamelijk onderzoek en/of een röntgenfoto? Reageert uw hond niet meer (voldoende) op de pijnstillers die uw dierenarts heeft voorgeschreven? Staat u open voor een nieuwe behandmethode voor artrose? Dan kunt u mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor honden met artrose door de faculteit Diergeneeskunde.
Op dit moment zijn dierenarts-specialisten en onderzoekers van het Universitair Dierenziekenhuis bezig met het ontwikkelen van een nieuwe behandelmethode voor artrose. Het gaat hierbij om een medicijn dat wordt verpakt in een biomateriaal wat er voor zorgt dat het medicijn langzaam wordt afgegeven gedurende een periode van 3-6 maanden. Om ervoor te zorgen dat het medicijn direct op de juiste plek zit, zal het worden ingespoten in het gewricht. Het doel is om een behandelmethode te ontwikkelen waarbij er voor langere tijd, een pijnstillend effect is – lokaal op de plek waar het écht nodig is.
Voor het onderzoek zijn we op zoek naar honden met artrose van het knie- of ellebooggewricht, met pijn- en/of beweegklachten en afwijkingen op de röntgenfoto’s passend bij artrose. De hond moet minimaal 15 kg zijn en mag geen andere orthopedische of neurologische problemen hebben. Daarnaast mag de hond de afgelopen 6 maanden geen chirurgische ingreep hebben ondergaan aan het gewricht. Wilt u weten of uw hond in aanmerking komt voor deze klinische studie in het Universitair Dierenziekenhuis? Laat dan hier uw contactgegevens achter.
Behandeling met een gewrichts-injectie
Op basis van bovenstaande eisen, het lichamelijk onderzoek door een van onze dierenarts-specialisten en de röntgenfoto’s besluit de dierenarts-specialist of uw hond mee kan doen aan het onderzoek. Als uw hond aan de voorwaarden voldoet, zal deze in aanmerking komen voor de behandeling met een gewrichts-injectie met de pijnstiller celecoxib (een NSAID), verpakt in het biomateriaal. Om een objectief oordeel te kunnen vellen over de werking van het medicijn zullen we ook met een placebo groep werken. Een deel van de honden uit het onderzoek zal daarom een gewrichts-injectie ontvangen met alleen het biomateriaal, zonder celecoxib. Het onderzoek zal dubbelblind uitgevoerd worden en uw hond zal willekeurig in een groep, met of zonder pijnstilling, worden ingedeeld.
De gewrichts-injectie zal worden uitgevoerd onder sedatie, waarna uw hond op dezelfde dag weer naar huis kan. Omdat wij geïnteresseerd zijn in hoeveel pijn uw hond nog heeft na de injectie, geven wij u extra pijnstilling (Rimadyl) mee. Het gebruik hiervan zal u gedurende het onderzoek bijhouden. Na 2 en 6 maanden willen we uw hond graag terugzien voor een klinische controle. De injectie, inclusief sedatie, de pijnstilling tijdens het onderzoek, en de consulten op 2 en 6 maanden vallen binnen het onderzoek en zijn daarom gratis.
Over artrose
Artrose (ook bekend als osteoarthritis of gewrichtsslijtage) is een aandoening van het hele gewricht waarbij de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt, het gewricht kan ontsteken en het bot verandert. Artrose zorgt voor pijn, stijfheid en moeite met bewegen. De diagnose artrose wordt gesteld door de dierenarts op basis van de klachten en het klinisch onderzoek van de gewrichten. Daarnaast geven röntgenfoto’s meer inzicht in de aanwezige afwijkingen in het gewricht.
Op dit moment is het niet mogelijk om artrose te genezen. De meest toegepaste behandeling is het geven van pijnstilling (zoals Rimadyl of Tramadol), eventueel aangevuld met fysiotherapie en/of leefstijl adviezen. Een nadeel van de huidige pijnstilling is dat deze in tablet vorm via de bek gegeven moet worden. Dit betekent dat het medicijn niet direct op plek komt waar deze moet zijn, namelijk in het gewricht. Om er voor te zorgen dat er toch voldoende van het medicijn op de juiste plek terecht komt, is de dosering vaak hoger. Dit resulteert in een hogere kans op bijwerkingen. Een ander nadeel is dat de huidige pijnstilling dagelijks of zelfs meerdere keren per dag gegeven moet worden. Lees verder in de kennisbank