Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

Flatcoated Retriever Tumorproject

Kanker is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij de Flatcoated Retrievers. Bent u eigenaar van een Flatcoated Retriever? Dan kunt u mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde.

Flatcoated Retriever Tumorproject

Bent u baasje van een Flatcoated Retriever met de diagnsose histiocytair sarcoom (HS), ook wel bekend als maligne histiocytose (MH)? Of heeft een een gezonde Flatcoated Retriever ouder dan 10 jaar? Laat dan hier uw contactgegevens achter. Een van onze dierenartsen neemt dan zo snel mogelijk contact met u op om u te informeren over de mogelijkheden

Kanker komt, net als bij andere hondenrassen, met enige regelmaat voor bij de flatcoated retriever. Maar helaas komen sommige specifieke vormen van kanker bij de flatcoated retriever vaker voor dan bij andere hondenrassen. Naar een van deze vormen, het zogenaamde histiocytair sarcoom (HS), ook wel bekend als maligne histiocytose (MH), doet de faculteit Diergeneeskunde momenteel onderzoek.

Terugdringen van de ziekte bij Flatcoated Retrievers

Onze dierenarts-specialisten proberen op dit moment zoveel mogelijk materiaal te verzamelen van honden met HS/MH, maar daarnaast zijn ze ook op zoek naar gezonde “veteranen”. Dit zijn honden ouder dan 10 jaar zonder de diagnose HS/MH. Met deze dieren kunnen onze onderzoekers meer te weten te komen over de genetische achtergrond van deze verschrikkelijke ziekte. In de toekomst zal dit materiaal helpen om een DNA-test te ontwikkelen om de ziekte in de flatcoated retriever populatie terug te dringen. 

Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit, ondersteunt dit onderzoek in samenwerking met Stichting FICCA. Lees meer over de actie.