Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

Huidkanker (sarcoïde) bij het paard

Update 21 november 2022: Op dit moment hebben voldoende diereigenaren hun paard aangemeld voor deze studie. U kunt uw paard daarom op dit moment niet aanmelden voor deze studie.

Heeft uw paard onlangs de diagnose huidkanker (sarcoïde) gekregen? Of heeft uw paardenarts het vermoeden dat uw paard huidkanker heeft? En overweegt u uw paard hiervoor te laten behandelen in de Universiteitskliniek voor Paarden? Dan kan uw paard mogelijk in aanmerking komen voor een nieuwe behandelmethode. Daarmee krijgt uw paard een kans op een betere kwaliteit van leven en levert u tegelijkerijd een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar deze nieuwe behandelmethode. Aan deelname aan dit onderzoek zijn voor u geen kosten verbonden.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar paarden met huidkanker die verder gezond zijn en niet drachtig. Wilt u weten of uw paard in aanmerking komt voor deze behandeling? Neem dan contact op met de Universiteitskliniek voor Paarden via 030-2531111 of ukp@uu.nl.

Sarcoïden spreekuur

Huidtumoren zijn de meest voorkomende tumoren bij het paard. Vaak gaat het om een sarcoïde. Daarnaast zien we op de faculteit ook regelmatig melanomen, papillomen en plaveiselcelcarcinomen. Het komt voor dat een niet als sarcoïd herkende aandoening langdurig behandeld wordt met therapieën die gericht zijn tegen schimmels of wild vlees. Sarcoïden worden vooral gevonden op dunne huid (achter de oren, in liezen en oksel, op de koker, rond de mond), op vochtige plaatsen (zoals rond het oog), en op plaatsen waar het dier zich gemakkelijk verwondt, zoals de benen. Om de kans op herstel zo groot mogelijk te maken, is het van belang om al in een vroeg stadium de diagnose sarcoide met zekerheid te stellen. Voor een diagnose kunt u om de drie weken op dinsdag terecht op het sarcoïde spreekuur in de Universiteitskliniek voor Paarden.