Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

Oorontsteking door Pseudomonas bacterie bij de hond

Voor het Pseudomonas Otitis Externa onderzoek hebben we tot en met augustus 2023 voldoende patiënten. Helaas kunnen we dan ook op dit moment geen nieuwe patiënten aannemen.

Heeft uw hond al langer dan een maand klachten van een oorontsteking in één of beide oren en verdwijnen deze klachten niet of blijven deze klachten terugkomen ondanks behandeling bij uw dierenarts? En overweegt u om uw hond hiervoor te laten behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis? Dan kan u mogelijk een bijdrage leveren aan een onderzoek naar een nieuwe behandeling gericht op het bestrijden van de Pseudomonas bacterie. Met dit onderzoeken hopen we een betere behandeling aan te kunnen bieden voor honden met een hardnekkige oorontsteking ten gevolge van deze bacterie. Ook hopen we het verdere ontstaan van antibioticaresistentie te verminderen.

Oorontsteking door Pseudomonas bacterie

Oorontsteking is één van de meest voorkomende problemen bij de hond. Veelal zijn oorontstekingen goed bij uw eigen dierenarts te behandelen, maar in enkele gevallen kan een oorontsteking chronisch worden en uw hond veel jeuk en/of pijn geven. Er kunnen verschillende bacteriën een rol spelen bij oorontstekingen, maar één van de meest hardnekkige is Pseudomonas spp. Deze staafvormige bacterie kan zorgen voor ernstige zweren in de gehoorgang van uw hond en is vaak lastig te behandelen, doordat het resistent kan zijn tegen verschillende soorten antibiotica. Daarnaast kan deze bacterie een slijmerig beschermlaagje om zich heen vormen, waardoor de zalf de bacterie niet goed kan bereiken.

In Nederland worden er op het moment verschillende antibiotica houdende oorzalven gebruikt om deze bacterie bij de hond te bestrijden. Hierbij wordt helaas nog gemerkt dat in een deel van de gevallen de behandeling niet of onvoldoende werkt. Om deze reden onderzoeken wij op de universiteit een nieuwe oorzalf met als bestanddeel zilver sulfadiazine. Deze zalf is effectief tegen de Pseudomonas bacterie, we willen graag weten of deze zalf mogelijk effectiever is dan de huidige veelgebruikte antibiotica bevattende oorzalven. Ons doel is om samen met u ervoor te zorgen dat honden met een hardnekkige oorontsteking weer een pijnvrij leven hebben.