Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

Verminderen van artroseklachten bij de hond met voedingssupplement

Heeft u een hond waarbij artrose is gediagnosticeerd door uw dierenarts door middel van lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto? Help dan uw hond en andere honden met artrose door mee te doen met onderzoek naar een nieuw voedingssupplement.

Op dit moment onderzoeken de dierenarts-specialisten en onderzoekers van het Universitair Dierenziekenhuis in samenwerking met Darling Ingredients de werking van een nieuw voedingssupplement bij artrose: collageen hydrolysaat.

Border Collie voedingssupplement

Onderzoek met voedingssupplement

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar honden:

  • Van minimaal 10 kg en maximaal 50 kilo met artrose in een of meerdere poten;
  • Met afwijkingen op de röntgenfoto passend bij artrose;
  • Zonder chirurgische ingreep aan het gewricht in de afgelopen 6 maanden;
  • Zonder andere ziekten, voedingsallergieën of zwaar overgewicht;
  • Zonder andere orthopedische of neurologische problemen.

Op basis van bovenstaande criteria, het lichamelijk onderzoek door een van onze dierenarts-specialisten en de aangeleverde röntgenfoto besluiten de onderzoekers of uw hond mee kan doen aan het onderzoek. Wilt u weten of uw hond in aanmerking komt voor dit onderzoek in het Universitair Dierenziekenhuis? Laat dan hier uw contactgegevens achter

Voedingssupplement helpt mogelijk bij artrose

Collageen hydrolysaat is een voedingssupplement dat gemaakt wordt uit collageen, een belangrijke bouwstof van het kraakbeen. Zo levert het bestanddelen die de aanmaak van nieuw kraakbeen mogelijk bevorderen en de achteruitgang van het gewricht verminderen. Ook remt het de ontsteking binnen het gewricht en de gewrichtspijn. Bij mensen is collageen hydrolysaat al meerdere malen onderzocht waarbij met name de pijnklachten van artrose verminderen, terwijl de mobiliteit terugkomt. Onderzoekers van het Universitair Dierenziekenuis wllen weten of dit ook het geval is bij honden. Hiervoor hebben zij collageen hydrolysaat verwerkt in een kant-en-klare diervoeding.

Deelname aan het onderzoek

  • U komt 4 keer naar het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht voor gratis controles waarbij we uw dier onderzoeken: het intake onderzoek, aan het begin van het onderzoek, na 6 weken en na 12 weken;
  • Elke drie weken vult u twee online vragenlijsten in;
  • U krijgt voor 3 maanden voeding voor de duur van de studie, samen met een gepersonaliseerd voedingsadvies;
  • U bent bereid gedurende het onderzoek uitsluitend het meegegeven voer aan uw hond te geven;
  • U krijgt pijnstilling (Rimadyl) als uw hond toch artrosepijn krijgt tijdens het onderzoek.

Over het onderzoek

Om objectief onderzoek te doen, zal de helft van de honden een zogeheten placebo-voeding krijgen. Deze is identiek aan de andere voeding, maar dan zonder het collageen hydrolysaat. Honden worden willekeurig over de groepen verdeeld, waarbij zowel u als de onderzoekers niet zullen weten of uw hond de placebo-voeding of de voeding met het collageen hydrolysaat krijgt. Het is niet mogelijk om na de 12 weken van de ene voeding ook 12 weken de andere voeding te krijgen.

Over artrose

Artrose (ook bekend als osteoarthritis of gewrichtsslijtage) is een belangrijke oorzaak van gewrichtspijn bij honden. We zien vaak aan getroffen honden dat deze moeilijker opstaan, minder enthousiast lopen of zelfs helemaal niet meer lopen. De ziekte ontstaat door slijtage van kraakbeen in het gewricht met ontsteking, waardoor bewegen pijn doet en moeilijker gaat.

Helaas is artrose ongeneeslijk, maar vaak kunnen patiënten worden ondersteund met een combinatie van pijnstilling (zoals Rimadyl of Carporal), bewegingsadviezen en gewichtsmanagement. Ook voeding en voedingssupplementen spelen een belangrijke rol in deze ondersteuning. Sommige supplementen, zoals bepaalde vetzuren uit visolie, verminderen de ontsteking van het gewricht, waardoor dieren minder pijnstilling hoeven te krijgen. Lees verder in de kennisbank.