Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan screenings

Cardioscreening Schapendoes

PDA

Een patente ductus arteriosus (PDA) is een aandoening waarbij een embryonaal bloedvat, de ductus arteriosus, niet sluit na de geboorte. Tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder zorgt dit bloedvaatje ervoor dat zuurstofrijk bloed vanaf de placenta vanuit de longslagader direct naar de aorta (lichaamsslagader) stroomt. Hiermee wordt het bloed langs de nog niet functionele longen gesluisd. Direct na de geboorte hoort dit bloedvat spontaan te sluiten. In honden met een patente ductus arteriosus gaat er na de geboorte iets mis en blijft dit embryonale vat open.

De oorzaak van het niet sluiten van de PDA bij de hond is het ontbreken van (een deel van) de spierlaag in de wand van het bloedvat. Daardoor kan deze spierlaag niet samenknijpen om het bloedvat te sluiten.

Het open blijvende bloedvat zorgt voor een (volume) belasting van de linker zijde van het hart. Deze helft van het hart gaat vergroten. De meerderheid van de honden met een PDAB ontwikkelt symptomen als verminderd uithoudingsvermogen en benauwdheid door vocht in de longen door linker hartfalen. Zonder ingrijpen overlijdt ⅔ (64%) van de honden in het eerste levensjaar. 

Over de cardioscreening

Met het lichamelijk onderzoek (inclusief auscultatie of luisteren naar het hart) kunnen al aanwijzingen gevonden worden voor een hartziekte, zoals de aanwezigheid van een hartruis.

Als er geen hartruis te horen is, wordt er geen aanvullend onderzoek gedaan. Als er een hartruis te horen is, wordt een echo geadviseerd. U kunt kiezen of u een echo wilt laten maken. Dit is gemaakt door een van onze ervaren cardiologen. Hiervoor zal er een klein beetje vacht weggeschoren worden aan beide zijden van de borstholte.

Tijdens de screening kan tevens een kleine hoeveelheid bloed afgenomen worden voor DNA-isolatie, als u hiervoor akkoord bent. Dit DNA kan gebruikt worden voor genetisch onderzoek.

Kosten

De kosten voor deze screening bedragen 25,00 euro (inclusief BTW). Als er ook een echo nodig is, dan kost dat 161,55 euro (inclusief BTW) . U kunt een afspraak maken via telefoonnummer (030) 253 9411 of e-mail cardiologieUKG@uu.nl.

Bestaande genetische testen

Tijdens de screening heeft u tevens de mogelijkheid om bestaande genetische testen uit te laten voeren. Hiervoor zal met een swab wangslijmvlies afgenomen worden, die naar EMBARK gestuurd wordt. Hier worden meer dan 200 genetische testen uitgevoerd.