Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Symposium Gezond Gefokt

In 2025 organiseert het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde voor de derde keer het Symposium Gezond Gefokt. Heeft u belangstelling en wilt u direct geïnformeerd worden zodra meer informatie bekend is? Stuur dan een mail naar ecgg@uu.nl.

Bent u fokker of dierenarts en wilt u meer weten over het fokken van gezonde en sociale pups? Dan hopen we u ook dit jaar weer te mogen ontmoeten en verwelkomen op het symposium Gezond Gefokt op woensdag 13 maart 2024. Experts van de faculteit Diergeneeskunde vertellen u alles over de mogelijkheden van voortplantingstechnieken, hoe u zorgt voor gedragsmatig gezonde pups en het screenen van pups op erfelijke ziekten.

Voor belangstellenden zijn er voorafgaand aan het symposium Gezond Gefokt in de middag kleinschalige interactieve sessies met specialisten; met presentaties en volop gelegenheid voor interactie en het stellen van vragen.

Twee dierenartsen en een puppy tijdens een screening in het Universitair Dierenziekenhui; tijdens het symposium Gezond Gefokt leert u er alles over.
Datumwoensdag 13 maart 2024
LocatieFaculteit Diergeneeskunde, Androclusgebouw, Yalelaan 1, Utrecht
AanvangSymposium Gezond Gefokt 18.30 uur, inloop vanaf 17.30 uur

Middagprogramma 15.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur (aanmelden is niet meer mogelijk)
KostenSymposium Gezond Gefokt 42,50 euro
Symposium + middagprogramma 60,00 euro
AanmeldenHet is helaas niet meer mogelijk om u aan te melden voor het Symposium Gezond Gefokt.

Middagprogramma symposium

Wilt u uw kennis uitbreiden over de selectie van honden voor de fokkerij? Dan nodigen we u van harte uit voor deelname aan het middagprogramma van het symposium Gezond Gefokt. Er zijn kleinschalige interactieve sessies met specialisten; met presentaties en volop gelegenheid voor interactie en het stellen van vragen. U kunt aan twee sessies naar keuze deelnemen.

Groepsgrootte: 8 – 20 deelnemers.

14.45Ontvangst met koffie, thee en wat lekkers
15.00Interactieve sessies deel 1, keuze uit:
– Klinische screening: Cardiologie, Dr. Viktor Szatmári, specialist cardiologie
– Klinische screening: Orthopedie, Prof. Dr. Björn Meij, specialist chirurgie
– Klinische screening: Oogheelkunde, Drs. Inge van Duijnhoven, specialist oogheelkunde
– Klinische screening: Ectopische ureteren, Dr. Anne Kummeling, specialist chirurgie
16.00Korte pauze
16.15 Interactieve sessies deel 2, keuze uit:
– Fit2Breed: fokkerij-ondersteuning in optima forma
– Fokken met brachycefale honden: wat is uw rol als dierenarts?
– De ins en outs van DNA testen
– Inteelt en verwantschap toegelicht
17.15Einde middagprogramma

Bij een sessie met minder dan 8 aanmeldingen zorgen we voor een alternatief onderwerp uit een van uw reserve keuzes. Uiterlijk een week voor het symposium ontvangt u een bevestiging met indeling.

Middagprogramma symposium Gezond Gefokt

Interactieve sessies met specialisten deel 1, 15.00 – 16.00 uur

Bij het Universitair Dierenziekenhuis kunt u honden laten screenen op erfelijke en aangeboren aandoeningen. Hiermee sporen we potentiële gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op, zelfs als dieren nog geen symptomen vertonen. Specialisten van het Universitair Dierenziekenhuis vertellen u alles over screenings en het belang daarvan voor de fokkerij. Er is volop gelegenheid voor interactie en het stellen van vragen.

Klinische screening: Cardiologie

Wat is het belang van hartgezondheid binnen de rashondenpopulatie? Hierover meer in deze bijeenkomst en ook over diagnostische methoden en de rol van preventieve cardiologische screening.

Klinische screening: Orthopedie

Een grondige beoordeling van het bewegingsapparaat bij honden is cruciaal. Deze bijeenkomst focust op de diverse stappen van de screeningsprocedure voor het identificeren van orthopedische problemen.

Klinische screening: Oogheelkunde

Onderzoek op erfelijke oogafwijkingen is belangrijk. Waarom eigenlijk en hoe verloopt de screeningsprocedure bij volwassen honden en pups? U hoort het tijdens deze bijeenkomst.

Klinische screening: Ectopische ureteren

Deze bijeenkomst gaat over een specifiek urologisch aspect bij honden: ectopische ureteren en het belang van screening hierop.  

Interactieve sessies met specialisten deel 2, 16.15 – 17.15 uur

Fit2Breed: Fokkerij ondersteuning in optima forma

Het Expertisecentrum Genetica van de faculteit Diergeneeskunde lanceerde recent het fokkerij-begeleidingsprogramma Fit2Breed voor het Nederlandse Kooikerhondje. Wat is Fit2Breed? Hoe helpt Fit2Breed bij het (genetisch) gezond houden van een populatie honden? Tijdens deze sessie krijgt u antwoord op al uw vragen.

Dr. Hille Fieten, dierenarts-specialist interne geneeskunde, universitair hoofddocent klinische genetica

Fokken met brachycefale honden: wat is uw rol als dierenarts? Exclusief voor dierenartsen.

In Nederland gelden sinds 2019 wettelijke normen voor het fokken met brachycefale honden. Wat houden deze normen in? Hoe past u als praktiserend dierenarts deze regelgeving toe bij de begeleiding van fokkers of voorlichting van (toekomstige) diereigenaren?

Dr. Marjan van Hagen, dierenarts
Drs. Eveline van Vliet, dierenarts

De ins en outs van DNA testen

DNA-testen voor honden winnen aan populariteit onder fokkers en eigenaren van honden. Hoe worden DNA-testen ontwikkeld en uitgevoerd? Hoe selecteer je de juiste test voor een ras? Hierover meer in deze sessie. Daarnaast ook aandacht voor genetische profielen, zoals die van EMBARK, en de interpretatie en toepassing ervan binnen een verantwoorde fokkerij.

Dr. Frank van Steenbeek, universitair hoofddocent moleculaire genetica
Drs. Christina Kijan, dierenarts, PhD student

Inteelt en verwantschap toegelicht

Inteelt is een fenomeen dat voorkomt in elke gesloten populatie. De mate van inteelt en de toename van de inteelt per generatie kunnen een grote impact hebben op de gezondheid van een ras. In deze sessie lichten we toe wat inteelt is en wat genetische diversiteit en verwantschap (kinship) betekenen. Ook de risico’s van inteelt komen aan bod en met elkaar gaan zoeken we naar praktische strategieën en tools om de risico’s te beperken.

Drs. Else den Boer, dierenarts, PhD student
Drs. Citlalli Limpens, geneticus, PhD student

Programma symposium Gezond Gefokt

Het symposium Gezond Gefokt staat volledig in het teken van gezonde en sociale pups. Door presentaties van diverse experts vergroot u uw inzicht op het terrein van voortplantingstechnieken, gedragsmatig gezonde pups en puppy screenings. Bij de ontvangst, in de pauze en na afloop van het symposium is er voldoende ruimte om uw vakgenoten en andere geïnteresseerden te ontmoeten.

Groepsgrootte: maximaal 225 deelnemers.

17.30 Ontvangst met broodjes en soep
18.30Opening door Prof. Dr. Debbie Jaarsma, decaan Faculteit Diergeneeskunde
18.35De (on)mogelijkheden van voortplanting: hoe maken we dromen waar?
Dr. Jeffrey de Gier
19.00Socialisatie: de eerste klap is een daalder waard!
Dr. Claudia Vinke
19.30Pauze
20.00 Het belang van puppy screenings
– Levershunt screening, Dr. Hille Fieten
– Puppy met een hartruis, Dr. Viktor Szatmári
– Slokdarmverlamming bij pups, Drs. Else den Boer
21.00 Borrel
21.45Einde Symposium Gezond Gefokt

We behandelen aanmeldingen in volgorde van binnenkomst.

De organisatie van het symposium Gezond gefokt is in handen van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde. Heeft u een vraag? Neemt u dan contact met ons op via e-mail: ecgg@uu.nl.

Bekijk onderzoeksprojecten over het thema Gezond Gefokt, mede mogelijk gemaakt door Vrienden Diergeneeskunde, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde.