Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Bloedneus

Een bloedneus komt in meerdere vormen voor. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak is er een helderrode bloedstroom zichtbaar of slechts enkele donkerrode druppels. Ook het moment van optreden kan verschillen.

Oorzaken

Bloed uit de neus kan:

  • afkomstig zijn uit de neus zelf (zeldzaam)
  • een gevolg zijn van een probleem met de bloedstolling
  • een gevolg zijn van een slijmvliesontsteking
  • een gevolg zijn van een beschadiging (na het inbrengen van een sonde of door een tumor)
  • afkomstig zijn van de luchtzakken. De luchtzak is een speciale structuur die alleen bij het paard voorkomt. Het is een met slijmvlies beklede en met lucht gevulde grote verwijding van de buis van Eustachius, een kanaal dat loopt van het binnenoor naar de keel. Bij een infectie kunnen de luchtzakken beschadigen en gaan bloeden.
  • afkomstig zijn uit de longen, die beschadigd kunnen raken door een infectie, cornage (slap hangende stembanden) of bovenmatige inspanning

Diagnose

Vaak geeft de hoeveelheid en helderheid van het bloed al een indicatie waar het bloed van afkomstig is. Om zeker te zijn kan de diagnose vaak, maar niet altijd, door middel van een endoscopie (met flexibele slang in de neus en luchtwegen kijken) worden gesteld. Als er ook in de luchtzakken moet worden gekeken is sedatie vaak nodig, omdat dan een dunnere endoscoop via het klepje van de buis van Eustachius in de luchtzak moet worden gebracht.

Behandeling

Een behandeling bij een bloedneus als gevolg van sonderen is meestal niet echt nodig, de bloeding houdt vanzelf op. Wanneer het een tumor van het zeefbeen betreft kan een behandeling, afhankelijk van de ernst van de tumor, worden ingesteld door specialisten. Bij bloeding van de luchtzakken moet de onderliggende oorzaak, meestal een schimmelinfectie, worden bestreden en kan er eventueel een operatie uitgevoerd worden om een slagader naar de luchtzak af te binden. Longbloedingen zijn heel lastig te behandelen, tenzij de onderliggende oorzaak een cornage betreft. Als bovenmatige inspanning de oorzaak is van de bloedneus, mag het paard zich niet langer te veel inspannen. Voor een renpaard betekent dit het einde van de sportcarrière.

Voor onderzoek en eventuele behandeling van een bloedneus bij uw paard kunt u terecht bij de afdeling Inwendige Ziekten.

Nazorg

Afhankelijk van het probleem is meer of minder nazorg nodig. Na een operatie in het zeefbeen zal een paard een tot twee  weken in de kliniek moeten blijven. Als de luchtzakken langdurig moeten worden behandeld duurt dit soms weken. Na een operatie in het hoofd om een toevoerend bloedvat naar de luchtzak af te sluiten is doorgaans wel een week verblijf in de kliniek nodig. Bij complicaties moeten paarden soms veel langer blijven.

De informatie over bloedneuzen is ontleend aan het artikel ‘Een bloedneus wat nu?’ in PaardenSport, geschreven door prof. dr. M.M. Sloet van Oldruitenborgh – Oosterbaan van de Universiteitskliniek voor Paarden. Klik hier om het volledige artikel te lezen (pdf, 954 kb).