Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Let op voor blauwalg

Wat zijn blauwalgen?

Als de temperaturen buiten flink oplopen, kunnen blauwalgen massaal de kop opsteken. Vooral stilstaand, voedselrijk water vormt een ideaal milieu voor blauwalgen. Sommige blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen en voor dieren.

Blauwalgen maken het water troebel en zuurstofarm, waardoor stankoverlast en vissterfte kan optreden. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Door beweging in het water (bijvoorbeeld door zwemmers, honden of de wind), komen er stukjes van de algenmat los.

Besmetting en symptomen

Omdat honden graag het water drinken en gemakkelijk naar brokjes die in het water drijven happen,  lopen zij een groter risico om algen binnen te krijgen. Ook likken zij de vacht na het zwemmen schoon en kunnen zo een besmetting oplopen. Een paar klontjes van deze blauwalg kan voor de hond al binnen enkele uren dodelijk zijn!

Honden die vergiftigd werden door blauwalg kregen last van braken, trillen, schuimbekken en stuiptrekken. Ook kregen ze ademhalingsproblemen, epileptische verschijnselen en verlammingen.

Hoe kunt u blauwalgvergiftiging voorkomen?

De zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de groei van blauwalgen, maar er wordt niet specifiek gecontroleerd op deze extra giftige soort. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de zwemgebieden, waar geen controle van het water is.

Wees zelf alert wanneer u uw hond laat zwemmen of buiten laat drinken. Wanneer uw hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Bron: LICG