Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Gezond gefokt

Gezond gefokt

Screenings en DNA-testen

Bij het Universitair Dierenziekenhuis kunt u uw dier laten screenen op erfelijke en aangeboren aandoeningen. Met screenings kan de dierenarts potentiële gezondheidsproblemen in een vroeg stadium opsporen, zelfs als uw dier nog geen symptomen vertoont. U kunt ook het DNA van uw dier laten testen. Uit DNA-onderzoek kan blijken dat uw dier een erfelijke aanleg heeft voor een bepaalde aandoening. Screening en DNA-testen verkleint daarnaast het risico op erfelijke ziekten en rasproblemen in de fokkerij. Samen zetten we zo gerichte stappen om de honden- en kattenpopulatie in Nederland gezonder te maken.

Fertiliteitsbegeleiding

Bij fertiliteitsbegeleiding geeft de afdeling Voortplanting u een betrouwbaar advies voor het optimale moment om uw teef te laten dekken of te insemineren. Onze medewerkers baseren het advies op verschillende onderzoeken (o.a. celonderzoek van het vulva slijmvlies, vaginoscopisch onderzoek en progesteron bepaling uit het bloed).

Wanneer kunt u terecht voor fertiliteitsbegeleiding?

Ongeveer 6-7 dagen na het begin van de loopsheid kunt u met de fertiliteitbegeleiding beginnen. U kunt daarvoor een afspraak maken via 030-253 9411. Lees meer over fertiliteitsbegeleiding in onze factsheet.

Kooiker hondje

Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde

Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht doet wetenschappelijk onderzoek naar erfelijke ziekten, schadelijke uiterlijke kenmerken en gedrag bij gezelschapsdieren, en vertaalt deze naar praktische instrumenten die ingezet kunnen worden door praktiserend dierenartsen en beleidsmakers.

In het maatschappelijk debat rondom het welzijn van gezelschapsdieren zijn drie belangrijke thema’s aan de orde:

  • Welzijnsaantasting in de fokkerij van gezelschapsdieren door schadelijke uiterlijke kenmerken en een hoge frequentie van erfelijke ziekten door inteelt.
  • Misstanden door malafide import en handel van gezelschapsdieren en het risico op insleep van infectieziekten en zoönosen.
  • Bijtincidenten en agressie bij honden al dan niet samengaand met verwaarlozing, onvoldoende socialisatie en opvoeding.

Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde ontwikkelt praktisch inzetbare instrumenten, zoals PETscan, Fit2Breed en de DNA-databank en werkt samen met onder andere het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en om deze maatschappelijke vraagstukken structureel aan te pakken.

Samen maken we het verschil voor onze dieren

Als Nederlanders zijn wij gek op onze huisdieren. We willen dat ze gezond zijn en gezond blijven. Helaas leiden erfelijke aandoeningen bij honden en katten en regelmatig tot welzijnsproblemen. Ook dieren die zelf niet ziek zijn, kunnen erfelijke ziekten doorgeven aan hun nakomelingen. Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde wil nieuwe methodes ontwikkelen om erfelijke ziektes bij rashonden en -katten duurzaam tegen te gaan. Daarom zet het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde zich in voor het thema Gezond Gefokt. Elke donatie, hoe klein ook, maakt het verschil voor de gezondheid en toekomst van onze huisdieren. Ga naar  Vrienden Diergeneeskunde voor meer informatie.