Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Voortplanting

De dierenartsenspecialisten van de afdeling Voortplanting houden zich onder andere bezig met aandoeningen van de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen.

Fertiliteitsbegeleiding voor honden

Voor fokkers biedt de afdeling Voortplanting fertiliteitbegeleiding in de periode dat uw teef loops is. Aan de hand van verschillende onderzoeken, krijgt u een betrouwbaar advies voor het optimale moment om uw teef te laten dekken of te insemineren.

Bij fertiliteitbegeleiding geeft de afdeling Voortplanting u een betrouwbaar advies voor het optimale moment om uw teef te laten dekken of te insemineren. Wij baseren het advies op verschillende onderzoeken (o.a. celonderzoek van het vulva slijmvlies, vaginoscopisch onderzoek en progesteron bepaling uit het bloed).

Kunstmatige inseminatie

Wij zullen altijd een natuurlijke dekking nastreven. Als om logistieke redenen een natuurlijke dekking niet mogelijk is maar de beoogde combinatie wenselijk is omwille van het verbeteren van de gezondheid van een ras, dan is kunstmatige inseminatie (KI) een mogelijkheid. Wij doen dit met behulp van vaginoscopie en brengen het (vers/gekoelde of ingevroren) sperma direct in de baarmoeder in. Iedere teef die wij begeleiden wordt grondig door ons onderzocht en gecontroleerd op eventuele (anatomische) afwijkingen die een dekking en/ of een bevalling kunnen bemoeilijken.

Vruchtbaarheidsonderzoek bij reuen

Naast het bepalen van het optimale dekmoment, doen we ook vruchtbaarheidsonderzoek bij reuen (spermaonderzoek). Wij beschikken over een laboratorium waar het ejaculaat onderzocht kan worden. Hondensperma kan daar tevens ingevoren en opgeslagen worden. Op deze wijze kan het sperma van uw reu voor lange tijd bewaard- en/of over lange afstanden vervoerd worden.

Ook als er problemen zijn met de voortplantingsorganen (zoals afwijkende vaginale uitvloeiing bij een teef, afwijkende cyclus, of bloedverlies uit de penis), kunt u bij ons terecht.

Lees verder over fertiliteitbegeleiding in onze brochure.

Wanneer kunt u terecht voor fertiliteitsbegeleiding?

Ongeveer 6-7 dagen na het begin van de loopsheid kunt u met de fertiliteitbegeleiding beginnen. U kunt daarvoor een afspraak maken via onze telefonie (030-253 9411).

Voor deze service maken wij afspraken op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend tussen 8 en 9 uur ’s ochtends. Wij raden u aan om rond nationale feestdagen even contact met ons op te nemen omdat de begeleiding dan wellicht op een andere dag of tijdstip plaatsvindt.

Telefonisch spreekuur

Bij fertiliteitsbegeleiding kunt u ook gebruik maken van ons telefonisch spreekuur:

 • maandag van 12:30 – 13:15 uur 030 253 4126
 • woensdag van 12:30 – 13:00 uur 030 – 253 1477

Voor alle andere behandelingen of onderzoeken is een afspraak nodig. U kunt een afspraak maken via 030 – 253 9411.

Nuchter

Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:

 • Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
 • Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.

Medicijnen

Als uw huisdier medicijnen krijgt, mag u deze gewoon blijven toedienen volgens de voorschriften van de dierenarts. Bij een afspraak voor een behandeling waarbij ook anesthesie ofwel ‘narcose’ wordt toegepast kunt u het beste vooraf overleggen met de behandelend dierenarts over het stoppen of doorgaan met toedienen van medicijnen.

Bij twijfel over het verloop van van de geboorte van uw hond of kat: bel uw eigen dierenarts!

Bij een aantal problemen, zoals bijvoorbeeld een niet vorderende geboorte, vaginale uitvloeiing in combinatie met ernstige algehele ziekteverschijnselen of kort geleden geboren pups die afvallen, kan een spoedconsult en soms ook opname nodig zijn.

Ook als u al eens met uw huisdier in het dierenziekenhuis bent geweest en het gaat plotseling niet goed met uw dier, kan er sprake zijn van een spoedgeval. Neem dan direct contact op met uw eigen dierenarts. Als het nodig mocht is dat u met spoed naar ons verwezen moet worden, dan kan uw dierenarts 24 uur per dag contact met ons opnemen.

Lees meer over wat u kunt doen bij spoedgevallen.

Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?

 • problemen tijdens dracht en geboorte (altijd een spoedgeval)
 • medicamenteuze preventie van loopsheid of krolsheid (anticonceptie)
 • afbreken van ongewenste dracht
 • afwijkende vaginale uitvloeiing
 • baarmoederontsteking
 • afwijkingen van de penis en/of voorhuid van reuen/katers
 • problemen met zogende pups/kittens

Lees meer over veelvoorkomende klachten op het gebied van voortplanting, onze onderzoeken, diensten en behandelwijzen.

De afdeling Voortplanting werkt nauw samen met het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde.

vlnr: Aniek Hofman, Annemarie Spruijt en Jeffrey de Gier