Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Voortplanting

De afdeling Voortplanting richt zich op aandoeningen van de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen bij gezelschapsdieren en op problemen tijdens de dracht of geboorte. Daarnaast bieden we vruchtbaarheidonderzoek en fokbegeleiding voor zowel uw reu als teef aan.

Uw hond wordt altijd door of onder leiding van een dierenarts-specialist onderzocht en behandeld. De dierenarts-specialisten voltooiden allemaal de opleiding tot ‘Europees specialist Voortplanting’ (Dipl ECAR; Engelstalige website).

Voor een afspraak met de afdeling Voortplanting heeft u geen doorverwijzing van uw dierenarts nodig.

Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 8.00 – 16.30 uur met de patiëntadministratie op: 030 – 253 9411.

Afspraak voor fertiliteitbegeleiding teef

Ongeveer 6-7 dagen na het begin van de loopsheid kunt u met de fertiliteitbegeleiding beginnen. U kunt daarvoor een afspraak maken met de patiëntadministratie op: 030 – 253 9411.

We maken afspraken op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend tussen 8.00 – 9.00. Wij raden u aan om rond nationale feestdagen even contact met ons op te nemen omdat de begeleiding dan wellicht op een andere dag of tijdstip plaatsvindt.

Telefonisch spreekuur

Bij fertiliteitbegeleiding kunt u gebruik maken van het telefonisch spreekuur:

  • maandag van 12:30 – 13:15 uur op: 030 253 4126
  • woensdag van 12:30 – 13:00 uur op: 030 253 4126

Nuchter

Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:

  • Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
  • Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.

Medicijnen

Als uw huisdier medicijnen krijgt, mag u deze gewoon blijven toedienen volgens de voorschriften van de dierenarts. Bij een afspraak voor een behandeling waarbij ook anesthesie ofwel ‘narcose’ wordt toegepast kunt u het beste vooraf overleggen met de behandelend dierenarts over het stoppen of doorgaan met toedienen van medicijnen.

Bij twijfel over het verloop van van de geboorte van uw hond of kat: bel uw eigen dierenarts!

Bij een aantal problemen, zoals bijvoorbeeld een niet vorderende geboorte, vaginale uitvloeiing in combinatie met ernstige algehele ziekteverschijnselen of kort geleden geboren pups die afvallen, kan een spoedconsult en soms ook opname nodig zijn.

Ook als u al eens met uw huisdier in het dierenziekenhuis bent geweest en het gaat plotseling niet goed met uw dier, kan er sprake zijn van een spoedgeval. Neem dan direct contact op met uw eigen dierenarts. Als het nodig mocht is dat u met spoed naar ons verwezen moet worden, dan kan uw dierenarts 24 uur per dag contact met ons opnemen.

Lees meer over wat u kunt doen bij spoedgevallen.

Begeleiden van gezond fokken

De dierenarts-specialisten begeleiden u graag met het gezond fokken van uw hond. Dit omvat:

  • vruchtbaarheidonderzoek bij de reu
  • fertiliteitbegeleiding bij de teef
  • kunstmatige inseminatie

Daarnaast helpen we u graag bij de import en export van sperma van de reu en het invriezen en de opslag van sperma van de reu.

De afdeling Voortplanting werkt nauw samen met het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde.

Meer informatie over begeleiden van gezond fokken

Uitgebreide informatie over vruchtbaarheidonderzoek bij zowel reu als teef, kunstmatige inseminatie en de import, export en opslag van sperma van uw hond vindt u onder begeleiden van gezond fokken.

Voor het maken van een afspraak voor fertiliteitbegeleiding, vindt u aanvullende informatie onder contact op deze pagina.

Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?

  • problemen tijdens dracht en geboorte (altijd een spoedgeval)
  • medicamenteuze preventie van loopsheid of krolsheid (anticonceptie)
  • afbreken van ongewenste dracht
  • afwijkende vaginale uitvloeiing
  • baarmoederontsteking
  • afwijkingen van de penis en/of voorhuid van reuen/katers
  • problemen met zogende pups/kittens
  • begeleiden van gezond fokken

Meest voorkomende problemen

Lees meer over veelvoorkomende klachten op het gebied van voortplanting, onze onderzoeken, diensten en behandelwijzen op: