Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Klinische Voeding

De afdeling Klinische Voeding onderzoekt honden en katten die kampen met aandoeningen waarbij voeding een belangrijke rol speelt, in het bijzonder obesitas (overgewicht). Ook houdt de afdeling zich bezig met behandelingen waarbij de voeding een ondersteunende rol kan spelen.

Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur met onze patiëntadministratie 030 – 253 9411.

Als uw dier eerder door onze voedingsspecialist is onderzocht kunt u voor overleg een e-mail sturen aan voedingUKG@uu.nl. Afhankelijk van uw vraag krijgt u via de mail of telefonisch een reactie. U kunt ook een terugbelnotitie laten maken via 030 – 253 9411.

Redenen voor een bezoek aan de afdeling Klinische Voeding kunnen zijn:

  • obesitas (overgewicht)
  • voedselovergevoeligheid (al dan niet in combinatie met andere ziektes);
  • het uitbalanceren van BARF-recepten (BARF: biologically approved/appropriate raw food, bones and raw food of born again raw feeders)
  • het voorschrijven van diëten op basis van BARF/KVV/rauw vlees/zelf koken (KVV: komplete vers vlees voeding)
  • voedingsadvies bij urolithiasis (stenen en gruis in nieren en/of urinewegen)
  • voedingsadvies bij andere aandoeningen

Lees meer over obesitas bij gezelschapsdieren.

Behandelplan

Het behandelplan kan bestaan uit:

  • een schildklierscan (op interne doorverwijzing, als blijkt dat de schildklierwaarden afwijkend zijn en uw dier symptomen heeft die wijzen op een tekort aan schildklierhormonen)
  • een recept voor het zelf bereiden van uitgebalanceerde voeding die is aangepast op de individuele behoefte van uw dier
  • een voedingsadviesplan en een rantsoenberekening

Rantsoenberekeningen en de keuze voor een nieuw dieet vinden plaats op basis van het huidige dieet. Het nieuwe dieet wordt volledig uitgeschreven in een brief, met het recept en hoe dit bereid kan worden. Het neemt ongeveer twee uur in beslag om een dergelijk recept op te stellen en te schrijven. Via de post wordt het volledige recept verstuurd. Indien gewenst kan via de mail alvast een verkorte versie verstuurd worden.

Patiënten van andere afdelingen

Alle patiënten die elders in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren worden behandeld kunnen met de afdeling Klinische Voeding te maken krijgen voor een optimaal voedingsadvies. De collega–dierenartsen/specialisten roepen dan tijdens een consult of na afloop ervan de hulp in van de voedingsspecialist.