Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Gedragskliniek voor Dieren

De Gedragskliniek voor Dieren behandelt gedragsproblemen bij honden, katten en papegaaien. Het team bestaat uit gedragsbiologen, dierenartsen en een psycholoog. Dankzij deze unieke samenwerking kunnen alle aspecten van het gedragsprobleem onderzocht worden en kan een goede diagnose gesteld worden.

Soms is er een verband tussen gedragsaandoeningen en andere ziekteprocessen, zoals problemen met de huid of de gewrichten. Alleen door een gecombineerde diergeneeskundige en gedragstherapeutische aanpak kunnen gedragsproblemen goed behandeld worden.

Uiteindelijk krijgt u een behandelplan dat specifiek op uw dier is afgestemd. Voorgeschreven medicijnen kunt u meteen ophalen bij onze apotheek.

Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur met onze patiëntadministratie 030 – 253 9411.

Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?

De volgende problemen kunnen een reden zijn voor een bezoek aan de Gedragskliniek voor Dieren:

  • onnatuurlijke angst of agressie in bepaalde situaties
  • depressie-achtige verschijnselen
  • binnenshuis urineren
  • hyperactiviteit
  • dementiegerelateerde problemen
  • verenplukken of overmatig seksueel gedrag (bij papegaaien)

Lees meer over veel voorkomende gedragsproblemen en onze behandelwijzen of bekijk onze filmpjes over het voorkomen van stress bij een bezoek aan de dierenarts.

Graag wijzen wij u op het Diergeneeskundig Memorandum (nummer 2, 2019) is een praktische handleiding en een naslagwerk over gedragsproblemen bij de hond met handige tips over de aanpak van de gedragsanamnese, gedragsdiagnostiek en oplossingsrichtingen. Geïnteresseerd? Zie dan de website van het Diergeneeskundig Memorandum voor bestelinformatie.

Infobrief Gedragskliniek voor Dieren

In de Infobrief voor dierenartsen van de Gedragskliniek voor Dieren en de bijbehorende literatuurlijsten vindt u gedetailleerde informatie over gedragsproblemen bij honden, katten en papegaaien. Bijvoorbeeld over (vuurwerk)angst.

Bij de Gedragskliniek voor Dieren kunt u met uw hond of kat terecht voor diagnose, behandeling en adviezen bij probleemgedrag.

In de Gedragskliniek voor Dieren worden geen risicoanalyses of gedragstesten in het kader van een risicoanalyse uitgevoerd in het geval van bijtincidenten en/of aanlijn- en muilkorfgebod.

Het Assessmentteam Universiteit Utrecht maakt risicoanalyses (en nemen daarbij o.a. ook een gedragstest af) in opdracht van gemeenten en het Openbaar Ministerie. Meer informatie omtrent de procedure bij bijtincidenten vindt u onder risicoanalyses.