Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Oogheelkunde

De dierenartsen/specialisten van de afdeling Oogheelkunde houden zich bezig met alle mogelijke oogafwijkingen, zoals staar (cataract), problemen met de oogdruk en ooglidproblemen.

Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur met onze patiëntadministratie 030 – 253 9411.

Als uw dier eerder op onze afdeling is behandeld, kunt u gebruik maken van het telefonisch spreekuur, elke maandag en donderdag van 8.15 – 8.45 uur. U krijgt het telefoonnummer van dit spreekuur bij uw eerste bezoek aan de afdeling.

Komt u voor een onderzoek op erfelijke oogziekten? Geeft u dan aan dat uw huisdier geen problemen heeft maar dat u komt voor een onderzoek/keuring op erfelijke oogziekten (ook wanneer u op de afspraak verschijnt). Denkt u er in dat geval ook aan om een kopie van de stamboom en het eigendomsbewijs mee te nemen?

Nuchter

Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:

  • Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
  • Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.

Medicijnen

Als uw huisdier medicijnen krijgt, mag u deze gewoon blijven toedienen volgens de voorschriften van de dierenarts. Bij een afspraak voor een behandeling waarbij ook anesthesie ofwel ‘narcose’ wordt toegepast kunt u het beste vooraf overleggen met de behandelend dierenarts over het stoppen of doorgaan met toedienen van medicijnen.

Aanvullend onderzoek

Als tijdens het consult blijkt dat aanvullend onderzoek nodig is, voeren wij dat bij voorkeur zo snel als mogelijk uit. Echografie wordt bijvoorbeeld toegepast om beter in het oog te kunnen kijken wanneer het oog troebel is, om erachter te komen wat er in de oogbol speelt. De uitslag hiervan is dan direct bekend. Met behulp van elektroretinografie (ERG) kan het netvlies nader worden onderzocht. Andere beeldvormende onderzoeken zijn bijvoorbeeld een MRI-scan of CT-scan. Voor een ERG, MRI of CT-scan is anesthesie nodig en in dat geval moet uw hond of kat nuchter zijn.

De anesthesie wordt toegediend door een gespecialiseerde medewerker van de afdeling Anesthesiologie.

Beeldvormend onderzoek vindt plaats bij de afdeling Diagnostische Beeldvorming.

Elektroretinografie wordt door onze dierenartsen/specialisten zelf uitgevoerd, tijdens het poliklinisch onderzoek.

In alle gevallen geldt dat wij eerst met u overleggen.

Operatie

Soms blijkt dat er een operatie nodig is. In dat geval wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

Spoed

Als u al eens met uw huisdier in het dierenziekenhuis bent geweest en het gaat plotseling niet goed met uw dier, neem dan direct contact op met uw eigen dierenarts. Indien het nodig mocht zijn dat u met spoed naar ons verwezen moet worden, dan kan uw dierenarts 24 uur per dag contact met ons opnemen. Lees meer over spoedgevallen.

De volgende aandoeningen kunnen een reden zijn voor een bezoek aan de afdeling Oogheelkunde:

  • slecht zien
  • oogontsteking
  • verwondingen
  • blindheid
  • bloedingen in het oog
  • een troebel oog
  • duidelijk ‘last’ hebben van het oog

Wij doen ook preventief oogonderzoek naar de aanwezigheid van erfelijke oogziekten (‘keuring’, vooral van belang voor fokkers en voor particulieren die een nestje willen).

Lees meer over veelvoorkomende oogafwijkingen, onze onderzoeken en behandelwijzen.