Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Relatie tussen pijn en gedrag

Als baasje ken je het karakter van je dier als geen ander. Van de manier waarop hij met jou of andere dieren speelt tot hoe hij zich gedraagt op het partijtje van de kinderen; herkenbaar gedrag! Als dat gedrag ineens verandert, kan het zijn dat je kat pijn heeft. Pijn bij dieren is vaak lastig te zien, maar kan hun welzijn ernstig aantasten; soms is het een eerste signaal van een medisch probleem. Daarom is het belangrijk om zelfs kleine veranderingen in de gaten te houden en hiermee op tijd naar de dierenarts te gaan.
 
Hoe het gedrag van je dier verandert door pijn kan enorm variëren. Zo kan een normaal gesproken zeer sociale kat zich wat meer afzonderen, of een minder sociaal dier juist ineens veel steun komen zoeken. Over het algemeen geldt dat katten zich wat vaker afzonderen dan honden, maar ook dit verschilt per dier. Ook andere gedragingen zoals onrustig zijn of geïrriteerd reageren op andere dierlijke en menselijke huisgenoten, kunnen een aanwijzing zijn dat je huisdier zich op zijn minst niet goed voelt. “Als dit gedrag plotseling optreedt en meer dan een week aanhoudt, is mijn advies om naar de dierenarts te gaan”, zegt Claudia Vinke, gedragsbioloog werkzaam bij de Gedragskliniek voor Dieren van de faculteit Diergeneeskunde.

Dit artikel is verschenen in nummer 6 van Kattenmanieren.