Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Paradontitis bij honden

Voor mensen is het een pijnlijk schrikbeeld na een bezoek aan de tandarts: parodontitis, een ontsteking van het fundament van een tand of kies. We doen er dan ook veel aan om parodontitis bij onszelf te voorkomen of met hulp van de tandarts te behandelen. Bij honden en katten is parodontitis nog een onderschatte aandoening. Onze huisdieren kunnen er echter net zo goed last van krijgen, want de fixatie van tanden van honden en katten in de kaak verschillen niet van die van de mens. Als een ontsteking zich ongemerkt ontwikkeld, kan dat zeer kwalijke en pijnlijke gevolgen hebben voor hun gebit,
tot een kaakfractuur aan toe. De remedie? Dagelijks poetsen! Dit poetsen begint al in een schoon gebit, dus vanaf pup of kitten af aan. Net als bij mensen kan het een hoop problemen en dure behandelingen voorkomen.
“Ik kom regelmatig vergevorderde en ernstige gevallen van die ontstekingen in de bek tegen”, vertelt Henriëtte Booij-Vrieling, verbonden aan de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Henriëtte is ‘mensentandarts’, maar ook dierenarts. “Parodontitis is een lastige aandoening om te ontdekken bij dieren, omdat het in hun bek zit en bovendien onder het tandvlees.