Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Floryne Buishand toegelaten tot de Nobel Laureate Meeting Physiology and Medicine 2014

Floryne Buishand, promovenda bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren en de enige dierenarts specialist in opleiding die op dit moment gesponsord wordt door het ZonMw AGIKO programma, is geselecteerd voor deelname aan de Nobel Laureate Meeting Physiology and Medicine 2014 in Lindau, Duitsland. Na een nationale voorselectie door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is Floryne door de Lindau Review Committee uit 20.000 inzendingen gekozen als één van de 600 jonge onderzoekers die deze zomer zullen deelnemen aan de Nobel Laureate Meeting.

Jaarlijks komen tijdens de Lindau Ontmoetingsdagen dertig Nobelprijswinnaars en zeshonderd jonge wetenschappelijke talenten uit meer dan vijftig landen naar de Bodensee. Afwisselend staan de vakgebieden geneeskunde/fysiologie, chemie, natuurkunde en economie centraal. Naast lezingen van de Nobelprijswinnaars staan er plenaire discussies, thematische workshops en sociale evenementen op het programma. De ontmoetingen dragen bij aan de opbouw van internationale netwerken en kennisoverdracht en dienen ter inspiratie voor de jonge generatie om te excelleren in de wetenschap.

Floryne Buishand doet onderzoek naar kankerstamcellen bij honden-insulinomen (kwaadaardige tumoren van de endocriene alvleesklier) en heeft daar onlangs een grant van de Morris Animal Foundation voor ontvangen. Binnen de onderzoeksgroep Tissue Repair – Comparative and Translational Oncology richt zij zich onder leiding van Jan Mol, PhD en Jolle Kirpensteijn, DVM, PhD, DACVS, DECVS, op het ontwikkelen van een nieuwe therapie, specifiek gericht tegen kankerstamcellen die de bron van het insulinoom vormen en verantwoordelijk zijn voor het uitzaaien van de tumor. Het insulinoom van de hond wordt hierbij als spontaan tumormodel gebruikt voor het insulinoom bij de mens.

“Ik verheug me op een inspirerende week in Lindau en hoop ook daar het concept van comparative oncology te promoten”, vertelt Floryne. “Momenteel valt ongeveer 95% van nieuwe experimentele medicijnen die worden getest in humane clinical trials af, omdat pas in een laat stadium blijkt dat deze medicijnen niet effectief en veilig zijn. Om te voorkomen dat de prijzen van nieuwe anti-kankergeneesmiddelen escaleren dient het clinical trial proces te worden herzien. Een clinical trial in honden duurt slechts 1-3 jaar in tegenstelling tot trials in mensen die 15 jaar duren. Door de resultaten uit clinical trials met honden te integreren in de humane geneeskunde wordt de slagingskans op de klinische toepassing van nieuwe medicijnen vergroot. Op deze manier kan bovendien per goedgekeurd medicijn € 90 miljoen worden bespaard op de R&D kosten.”

De Lindau Ontmoetingsdagen (http://www.lindau-nobel.org/WebHome.AxCMS) worden sinds 1951 georganiseerd en meer dan 25.000 jonge wetenschappers uit 80 landen hebben deze dagen inmiddels bezocht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marieke Veldman, communicatie faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, (030) 253 3430, M.M.Veldman@uu.nl.