Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

‘Onderwatertherapie’ bij paarden

Rugpijn bij paarden kan grote effecten hebben op de prestatie die een paard kan leveren. Maar hoe behandel je rugpijn bij een paard? Verschillende klinieken maken gebruik van een watertredmolen, maar de effecten van zo’n behandeling zijn eigenlijk nooit echt goed onderzocht. Tot nu toe dan.

De watertredmolen is een van de onderdelen van de behandeling. Je laat het paard lopen op een tredmolen, waarbij je het waterniveau kan variëren. Deze behandelmethode werd al langere tijd gebruikt, maar het was onduidelijk of deze nu echt effect had op de manier waarop het paard zijn rug gebruikte, en zo kon bijdragen aan de behandeling van rugpijn, of aan de revalidatie na een operatie of verwonding.

Onder leiding van dr. Wim Back (Universiteitskliniek voor Paarden, afdeling Heelkunde-Orthopedie) heeft een groep onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde het effect van een watertredmolen onderzocht. Het gebruik van een watertredmolen blijkt inderdaad een duidelijk effect te hebben op de wijze waarop het paard zijn rug gebruikt. Bovendien hangt de manier waarop het paard zijn rug gebruikt inderdaad af van de hoogte van het waterniveau. Zo kan het gebruik van een watertredmolen dus bijdragen aan de behandeling van rugpijn, en de revalidatie na operaties of verwondingen.
Over het onderzoek van dr. Back is een artikel verschenen in The Veterinary Journal en in The Horse.

Lees meer over de afdeling Heelkunde-Orthopedie