Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Zwerfdieren, help lokaal

Wie heeft er geen smeltmoment bij het zien van zo’n zacht wollig zwerfhondje dat je tegenkomt op vakantie? Veel mensen zullen niet onberoerd blijven, of het dier zelfs mee naar huis willen nemen. Maar is dat wel zo’n mooie redding als het lijkt?

Voor een probleem met zwerfdieren hoef je niet heel ver van huis. Het doet zich relatief dichtbij voor en voornamelijk in de Zuid- en Oost Europese landen. Paul Overgaauw, veterinair microbioloog en parasitoloog bij de divisie Veterinaire Volksgezondheid van de faculteit Diergeneeskunde Utrecht: ‘Mensen voelen snel de neiging om een zielige hond of kat mee te nemen. Je voert ze een tijdje, ze zoeken je op, je krijgt een soort band. De aandrang om een hondje of poesje mee te nemen, is dan ook heel menselijk en begrijpelijk. Bovendien is het binnen de EU legaal als het dier afdoende gevaccineerd is en een gezondheidsverklaring heeft.’

Paul Overgaauw: ‘En als je echt iets goeds wilt doen, help dan lokaal. Stort bijvoorbeeld geld aan betrouwbare organisaties die castratieprogramma’s hebben in het land waar je op vakantie was. Of geef daar geld aan de dierenopvang. De problemen zullen dan ter plekke afnemen , maar ook in Nederland. Dat geldt voor mens en dier.’

Dit artikel is verschenen in de Onze Hond van mei 2014.