Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Hoofdschudders gezocht voor onderzoek!


Komend voorjaar start de Universiteitskliniek voor Paarden een onderzoek naar een medicinale behandeling van seizoensgebonden hoofdschudden bij het paard.

Wat wij van u vragen
Heeft u of kent u een paard dat voldoet aan de volgende kenmerken?

  • Het is een seizoensgebonden hoofdschudder. Het paard mag ook gedurende de rest van het jaar klachten laten zien, maar laat een duidelijke verergering zien in voorjaar/zomer.
  • Herhaalbaar aan de longe, waarbij het paard geen nevenbevindingen in de vorm van kreupelheid of duidelijke neurologie (dronkemansgang) heeft.
  • Schudden mag horizontaal, verticaal of gemengd optreden, ofwel nee-schudden of ja-schudden of een mengeling daarvan.
  • Het paard staat gedurende het hele onderzoek (voorjaar/zomer 2015) op dezelfde locatie waar het ook op dezelfde locatie gelongeerd kan worden. Om praktische redenen moeten wij ons onderzoek beperken tot paarden die in Nederland staan (de afstand tot Utrecht is verder niet van belang).

Onderzoek aan huis
De paarden worden drie keer bezocht: de eerste keer voor een intake en dan tweemaal nadat zij enkele dagen door de eigenaar door middel van tabletten zijn behandeld met het medicijn of een placebo (een vergelijkbaar tablet maar zonder werkzame stof). Pas na afloop van het onderzoek wordt duidelijk welke periode het paard het echte medicijn heeft gekregen. Het medicijn behoort tot een groep medicijnen waarvan eerder werkzaamheid bij een deel van de hoofdschuddende paarden is aangetoond.

Niet-geregistreerd middel
Het betreft een niet-geregistreerd middel dat eerder bij paarden is getest en waarbij tot op heden geen bijwerkingen zijn waargenomen. Het feit dat het niet geregistreerd is voor het paard betekent dat in het paspoort moet worden afgetekend dat het paard niet meer geschikt is voor humane consumptie.

Contact
Mocht u zo’n paard hebben/kennen en willen de eigenaren graag deelnemen aan het onderzoek, of heeft u nog vragen, neem dan vóór 9 maart a.s. contact op met Astrid van den Brom-Spierenburg via hoofdschudden@uu.nl. Een filmpje waarin het hoofdschudden (in een eerder jaar) te zien is, wordt zeer gewaardeerd en vergroot de kans op deelname.

Lees meer over hoofdschudden bij paarden…