Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Gezocht!

15 juli 2016

Soms is het verblijf in een asiel voor een hond niet zo prettig, hoe zeer het personeel ook zijn best doet het de hond naar de zin te maken. Wilt u helpen met het verbeteren van de leefomstandigheden van honden in een asiel? Voor een studie naar het welzijn van asielhonden zijn wij op zoek naar honden die in een ontspannen thuissituatie leven. Deze honden willen wij graag observeren met behulp van een activiteitsmeter. Hiermee kunnen we deze honden vergelijken met asielhonden die we hebben geobserveerd. De activiteitsmeter is een klein metertje dat aan een tuigje gehangen kan worden, vergelijkbaar met een fitnessarmband voor mensen. Honden ondervinden hier geen last van, tenzij ze het vervelend vinden om een tuig om te hebben.

Door huis- en asielhonden met elkaar te vergelijken, kunnen wij een inschatting maken van de veranderingen in o.a. activiteitspatronen als een hond in een andere (mogelijk stressvolle) situatie terecht komt. Hierdoor kunnen in de toekomst asielmedewerkers het welzijn van honden beter in de gaten houden en eerder ingrijpen als blijkt dat de hond niet goed kan wennen aan de asielsituatie.

Om welke rassen gaat het?

Onderstaande lijst met honden wordt vaak aangevuld, zodra wij nieuwe honden in het asiel hebben geobserveerd. Kijk dus af en toe op deze website of er nieuwe hondenrassen zijn bijgekomen. Momenteel zijn wij in elk geval op zoek naar honden die voldoen aan de volgende eigenschappen:

Ras Leeftijd (in jaren) Geslacht
Mastiff-achtige honden, zoals Amerikaanse Staffordshire terriërs, Amerikaanse bulldoggen, Cane corso’s, Franse bulldoggen en Boston terriërs 1-10 Beide
Kleine terriërs, zoals Jack Russel terriërs en Yorkshire terriërs 1-13 Beide
Kruising middelgroot, niet duidelijk te herleiden kruisingen, denk bijvoorbeeld aan herplaatsers uit het buitenland 5-7 Beide
 

Wanneer kan de hond mee doen?
Bij een kruising mag ook het dikgedrukte ras mee doen met het onderzoek.

  • Er is maar één hond in huis.
  • De hond is gezond, heeft geen beperkingen in zijn bewegingen en slikt geen medicijnen die zijn activiteit kunnen beïnvloeden.
  • De hond heeft geen blaasproblemen of moeite met plassen.
  • Het maakt niet uit of de hond gecastreerd/gesteriliseerd is.

Wat wordt er van u en uw hond gevraagd?

  • U vult een vragenlijst in over het gedrag van uw hond (duurt 10-20 min).
  • De hond moet 48 uur aaneengesloten een activiteitsmeter aan een halsband dragen. Verder verandert er voor uw hond niets. Alle voor de hond normale activiteiten kunnen gewoon doorgaan (zoals wandelen, naar de oppas).
  • Er wordt een klein plukje haar uit de nek van de hond geknipt; 
  • Twee keer moet u ’s ochtends bij uw hond urine op vangen (het materiaal hiervoor krijgt u van ons), zodat wij hormonen in de urine kunnen bepalen. Duidelijke uitleg over de beste wijze van opvangen vindt u in deze instructiefilm.

Als u meedoet, komen wij bij u thuis langs om de materialen te brengen en uitleg te geven.

Voor meer informatie of aanmelding:

Nikki Delis. BSc, Faculteit Diergeneeskunde

N.E.Delis@students.uu.nl

Janneke van der Laan, MSc, Faculteit Diergeneeskunde

J.E.vanderLaan@uu.nl

Hartelijk dank, ook namens toekomstige asielhonden!