Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Doneer bloed en red het leven van een viervoeter!


Iedereen kent wel iemand die bloed doneert aan de bloedbank. Je helpt daarmee een zieke medemens en je kunt een leven redden. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) heeft ook een bloedbank. Uiteraard niet voor mensen, maar voor honden en katten. Net als bij mensen is de behoefte aan bloedproducten regelmatig groter dan onze eigen interne mogelijkheden om donorbloed te verkrijgen. Met uw hulp kunnen veel honden en katten in onze kliniek worden geholpen! 

Waarvoor worden de bloedproducten gebruikt?

De Intensieve Zorgafdeling van de UKG is een afdeling waar 24-uurs zorg wordt geboden aan ernstig zieke honden en katten. Er zijn diverse redenen waarom dieren bij ons op de afdeling liggen, bijvoorbeeld voor ernstige nierproblemen of na een zware operatie. Bijna wekelijks liggen er ook honden en katten die om uiteenlopende redenen voor hun behandeling bloedproducten nodig hebben. Zij kunnen veel bloed verloren hebben tijdens een operatie of een immuunziekte hebben waardoor een ernstige bloedarmoede is ontstaan. Ook ernstige stollingsproblemen kunnen worden behandeld met donorbloed. Voor deze dieren  hebben wij dus bloedproducten nodig.

Donorbloed van een hond

Aanmelden en meer info

Wilt u weten of uw hond of kat in aanmerking komt en hoe het doneren in zijn werk gaat? Lees dan op de pagina van onze Bloedbank de uitgebreide informatie over:

U kunt uw hond of kat aanmelden als bloeddonor via bloedbank_ukg@uu.nl. Ook als u nog vragen mocht hebben, kunt u dat mailadres gebruiken.

Namens onze patiënten hartelijk bedankt!

Documentaire

Over onze Bloedbank maakte RTV Utrecht een korte documentaire. Henk Westbroek bezocht de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren en sprak daar met Joris Robben, hoofd Intensieve Zorgafdeling, en Christine Piek, specialist bij de Interne Geneeskunde. Te zien is bijvoorbeeld hoe een donorhond bloed afstaat. Ook zijn er opnamen gemaakt bij het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL), waar onder andere veel bloedonderzoek wordt gedaan.
De uitzending is op dinsdag 4 april vanaf de ochtend tot ver in de avond te zien bij RTV Utrecht. Kijk voor de precieze uitzendtijden op http://www.rtvutrecht.nl/gids/2017-04-04. De documentaire is ook online te zien.