Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Wereld Diabetes Dag: wat ons betreft ook voor dieren!


Diabetes mellitus (‘suikerziekte’) is een ernstige stofwisselingsziekte waarmee alleen al in Nederland bijna een miljoen mensen te maken hebben. Om aandacht te vragen voor deze soms levensbedreigende aandoening is het vandaag Wereld Diabetes Dag. Wist u dat de aandoening ook bij huisdieren kan voorkomen? En net als bij mensen geldt: hoe eerder diabetes wordt vastgesteld, hoe meer succes de behandeling meestal heeft. Daarom is het zaak de signalen tijdig te herkennen. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts!

Dieren waarbij diabetes regelmatig voorkomt  zijn honden, katten, cavia’s en degoes. De ziekte kan ook voorkomen bij vogels, met name kleine vogels zoals valkparkieten of grasparkieten, maar ook bij toekans. Diabetes bij paarden, pony’s en ezels zien we als een van de stofwisselingsstoornissen die optreden binnen het equine metabole syndroom (EMS) en PPID (vroeger ook ‘ziekte van Cushing’ genoemd). 

Symptomen

Symptomen die voor kunnen komen bij diabetes mellitus zijn onder meer lusteloosheid, veel plassen en drinken, en vermagering. Bij paarden en pony’s kan daarnaast een pijnlijke aandoening van de hoeven (meestal aan de voorbenen) optreden: zij zijn als gevolg van de stoornis ‘hoefbevangen’ geworden. Dit is vaak te herkennen aan de typische houding waarbij ze hun voorbenen proberen te ontlasten door met de voorbenen naar voren te staan.

Sommige rassen, zoals Yorkshire terriërs en border terriërs bij honden of  de Shetlanders, Welsh pony’s en ezels bij de paardachtigen, zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van dit soort stofwisselingsziektes.

Oorzaken en behandeling

Normaal gesproken zorgt het hormoon insuline er voor dat het lichaam glucose (suiker) kan gebruiken voor de energiehuishouding. Bij diabetes blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, óf doordat de alvleesklier geen of te weinig insuline produceert (diabetes type 1), óf doordat het lichaam onvoldoende reageert op de insuline (diabetes type 2). In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende glucose uit het bloed opnemen. De gevolgen kunnen soms ernstig zijn, zoals blindheid, de amputatie van tenen of zelfs de dood, maar een tijdige en juiste behandeling kan veel leed voorkomen.

De achterliggende oorzaken zijn divers. Bij type 1 kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een ontsteking van de alvleesklier. Bij type 2 spelen vaak leeftijd, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging een rol. Diabetes bij katten en EMS bij paarden lijken erg op diabetes type 2 bij mensen (‘ouderdomsdiabetes’).

De behandeling is mede afhankelijk van de oorzaken, maar in het algemeen schrijft de dierenarts vaak een combinatie voor van medicijnen, aangepaste voeding en meer bewegen.

Risico’s

In veel gevallen is diabetes bij dieren, net als bij mensen, een ‘welvaartsziekte’. Overgewicht is een bekende risicofactor. Let dus goed op de voeding die uw dier krijgt en zorg voor voldoende beweging. Uw dierenarts kan u adviseren over het juiste rantsoen en eventuele maatregelen die u kunt nemen.

Meer weten?

Op onze website staat uitgebreide informatie, inclusief de behandelingsmogelijkheden:

Honden en katten


Paarden

 

Wereld Diabetes Dag wordt al sinds 1992 jaarlijks op 14 november gehouden. Initiatiefnemers waren de International Diabetes Federation en de Wereldgezondheidsorganisatie.