Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Veulenbrigade weer klaar voor nieuw seizoen

Veulen met veulenbrigadier in de Veulen Intensive Care

Ieder jaar staat de Veulenbrigade van de Universiteitskliniek voor Paarden (UKP) tijdens het veulenseizoen 24 uur per dag klaar om uitstekende intensieve zorg aan pasgeboren veulens te bieden. De Veulenbrigade is een team van specialisten, dierenartsen en verplegend personeel van de UKP bijgestaan door studenten Diergeneeskunde, de ‘veulenbrigadiers’, die speciaal voor dit doel worden getraind.

‘De brigadiers zijn voor ons de oren en ogen aan het bed, omdat ze letterlijk 24 uur per dag naast het veulen zitten’, vertelt drs. Mathijs Theelen, specialist Inwendige Ziekten van het Paard en coördinator van de Veulenbrigade. Hun training start ieder jaar al in december en loopt door tot eind juni. ‘De speciaal ingerichte Veulen Intensive Care afdeling is open van 1 maart tot 1 juli, maar uiteraard zijn zieke of zwakke veulens ook buiten die periode van harte welkom!’

Kwetsbare veulens

Veulens zijn vooral in de eerste dagen en weken na hun geboorte erg kwetsbaar. Hun afweer is in vergelijking met andere diersoorten minder goed ontwikkeld. Ze zijn daarom erg afhankelijk van opname van voldoende biest in de eerste 8 tot 24 uur. Als dat niet goed gaat is er een grote kans op problemen, zoals bloedvergiftiging, longontsteking, ontstoken gewrichten of diarree.

Theelen: ‘De kansen voor een ziek veulen nemen door de 24-uurs verpleging enorm toe. De vochthuishouding wordt continu gecontroleerd en veranderingen kunnen hierdoor in een vroeg stadium al worden gesignaleerd. Daardoor kan er direct adequaat worden ingegrepen als dat nodig is, ook ’s nachts.

In de speciale veulenbox kunnen merrie en veulen contact met elkaar houden zodat het natuurlijk proces van merrie-veulenbinding toch plaats kan vinden ondanks de intensieve verzorging van het veulen. De brigadiers hebben alles binnen handbereik. ‘De veulenbrigade is onderdeel van onze Universiteitskliniek en daarom is specialistische zorg 24/7 beschikbaar’, aldus Theelen.

Checklist

De eigenaar speelt een belangrijke rol in het vroeg signaleren van mogelijke gezondheidsproblemen. Hoe eerder opvalt dat er iets niet goed gaat, hoe eerder er adequaat kan worden ingegrepen. Hiermee vergroot je de kansen voor het veulen enorm. ‘Om eigenaren te helpen hebben we een speciale checklist gemaakt. Hier staan de belangrijkste zaken rondom de geboorte van een veulen nog eens overzichtelijk op een rij’, vertelt Mathijs Theelen. ‘Zo weet je precies waar je op moet letten en wanneer je een dierenarts moet bellen. En als je deze lijst in de stal ophangt, heb je de informatie altijd bij de hand wanneer je hem nodig hebt’.

Kijk ook op de webpagina van de Veulenbrigade