Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Hond krijgt 3D geprint implantaat in voorpoot

UMC arts die het implantaat heeft gemaakt laat de exacte plaatsing van implantaat zien

Bij het Universitair Dierenziekenhuis heeft deze maand een hond een 3D geprinte titanium elleboog gekregen. Dankzij de ingreep kon een amputatie voorkomen worden. De operatie was mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde en het 3D lab van het UMC Utrecht. Professor chirurg Björn Meij: “Dit is een heel bijzondere operatie. Het ontwikkelen van patiënt-specifieke 3D-implantaten kent ook in de veterinaire wereld zijn opmars en het Universitair Dierenziekenhuis is erg druk met het ontwikkelen en innoveren hiervan.”

Kreupel

Swiebertje, een Schapendoes van ruim vier jaar oud, was in 2017 aangereden door een trein en had hierbij een breuk opgelopen in de ellepijp, vlakbij het ellebooggewricht. Prof. Meij legt uit: “Deze fractuur werd in eerste instantie gestabiliseerd met implantaten, maar door wondcomplicaties werden deze implantaten enkele maanden na het plaatsen weer verwijderd.” Tot eind juli 2020 heeft Swiebertje weinig tot geen problemen gehad, maar toen werd hij helaas aangereden door een wielrenner en liep hij weer acuut kreupel. “Na het maken van röntgenfoto’s bleek dat de oudere breuk niet goed genezen was. De botdelen waren niet goed aan elkaar gegroeid waardoor deze fragmenten weer los lagen ten opzichte van elkaar. Omdat deze fractuur zich in de ellepijp bevond op gewrichtsniveau, was het gewricht ook betrokken in de gecompliceerde genezing”, aldus Meij. 

Titanium implantaat

Prof. Meij heeft de voorpoot gereconstrueerd met een 3D geprint titanium implantaat. Zo is het hem gelukt om de elleboog, en daarmee de functie van de voorpoot te redden. Het is de tweede keer dat een soortgelijke operatie aan het Universitair Dierenziekenhuis is uitgevoerd. 

Onderzoek

De operatie en toepassing van geprint titanium valt in een groter onderzoek waarin de faculteit Diergeneeskunde en het 3D lab van het UMC Utrecht samenwerken. Dit is een onderzoek naar de ontwikkeling van een 3D geprint implantaat voor toepassing bij heupdysplasie bij mens en hond. Er is ook al gewerkt met 3D geprinte onderdelen voor de onderarm en schedel bij de hond, en de techniek kan ingezet worden voor vervanging van skeletonderdelen na verwijdering van tumor van bot zoals van een poot, kaak of schedel.