Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Samenwerking ExpertiseCentrum Genetica Diergeneeskunde en Hulphond Nederland

De dierenarts analysteert de loop van de hond

Het ExpertiseCentrum Genetica van de faculteit Diergeneeskunde zet zich in voor de verbetering van de gezondheid van honden. Sinds kort werkt het ExpertiseCentrum nauw samen met Hulphond Nederland. Het Universitair Dierenziekenhuis screent alle honden die gefokt en getraind worden door Hulphond Nederland op erfelijke ziekten. 

Klinische screening
Bij de klinische screening wordt de brede expertise van het Universitair Dierenziekenhuis ingezet: van specialisten op het gebied van oogheelkunde, orthopedie, urologie en diagnostische beeldvorming. Hille Fieten, coördinator van het ExpertiseCentrum Genetica: “In een ochtend doorlopen de hulphonden een diergeneeskundig screeningstraject, waarna in één oogopslag duidelijk is of de honden fit genoeg zijn om aan hun opleiding tot hulphond te beginnen.”

Hulphond Nederland helpt mensen met een fysieke of therapeutische zorgvraag door de inzet van een hulphond. Het gaat om hulphonden voor mensen met lichamelijke beperkingen of bijvoorbeeld epilepsie en PTSS. Daarnaast verzorgt de stichting dierondersteunde therapie en coaching. Hulphond Nederland wil graag een extra impuls geven aan de gezondheidsbevordering van hulphonden.

Birgit van Rosmalen, hoofd Opleiding Hulphonden: “We kunnen door deze samenwerking veel betekenen voor de gezondheid van onze honden – nu en in de toekomst.”

DNA-onderzoek
Naast de screeningen neemt het ExpertiseCentrum DNA af van de honden voor opslag in  haar DNA-databank. “Op basis van deze data wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar erfelijke aandoeningen. De uitkomsten van het onderzoek worden ingezet ter ondersteuning van de fokkerij van gezondere honden”, legt Fieten uit. Op de DNA-monsters van de hulphonden worden DNA-testen uitgevoerd die voor deze toepassing beschikbaar gesteld zijn door Royal Canin als supporter van het werk bij het ExpertiseCentrum Diergeneeskunde en Hulphond Nederland.

Eigen fokprogramma
Jaarlijks beginnen ongeveer 135 puppy’s aan een opleiding tot hulphond. Hulphond Nederland koopt de pups in bij fokkers en is daarnaast gestart met een eigen fokprogramma. “ We willen ons fokprogramma uitbreiden van 20 naar 40 fokteven per jaar. Om tot een zo gezond mogelijke populatie hulphonden te komen, wil Hulphond Nederland gebruik maken van de fokkerijbegeleiding die het Universitair Dierenziekenhuis aanbiedt op basis wetenschappelijk genetisch-onderzoek”, aldus Van Rosmalen.